Zbornik “Migrations in Visual Art”

Riječ je o zborniku radova s međunarodnog skupa pod nazivom „Migrations in Visual Culture“ za doktorande i netom završene doktore iz područja humanističkih i društvenih znanosti na kojem je Filozofski fakultet u Splitu sudjelovao kao suorganizator.

 

 

Objavljen je zbornik Migrations in Visual Culture

 

Objavljen je zbornik Migrations in Visual Culture, u seriji The Pontes academici book series. Urednici zbornika su: Jelena Erdeljan, Martin Germ, Ivana Prijatelj Pavičić, Marina Vicelja Matijašić. Urednički odbor čine: prof. dr. Branka Kalenić Ramšak, prof. dr. Martin Germ (Ljubljana), prof. dr. Marina Vicelja Matijašić, prof. dr Nataša Lah, (Rijeka), prof. dr. Aleksandar Jakir, prof. dr. Ivana Prijatelj Pavičić (Split), prof. dr. Nenad Makuljević, prof. dr. Ivan Stevović.

Riječ je o zborniku radova s međunarodnog skupa koji je pod nazivom Migrations in Visual Culture za doktorande i netom završene doktore iz područja humanističkih i društvenih znanosti  na kojem je Filozofski fakultet u Splitu sudjelovao kao suorganizator (3rd International Conference for PhD Students and Recent PhD Graduates), održanog u Beogradu u rujnu 2016. Mi smo suizdavač zbornika, a copyright ima Filozofski fakultet Sveučilišta u Ljubljani (University of Ljubljana, Faculty of Arts, 2018.).

Autori tekstova u zborniku su:
Jelena Erdeljan, Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet, Odelenje za istoriju umetnosti; Jelena Anđelković Grašar, Srpska akademija znanosti i umetnosti, Institut za Arheologiju, Beograd; Jakov Đorđević, Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet; Branka Gugolj, Univerzitet u Prištini Priština, Zvečan – Kosovska Mitrovica, Faculty of Arts, Odelenje za istoriju umetnosti; Olga M. Hajduk, The Institute of Art of The Polish Academy of Sciences; Martin de la Iglesia, Heidelberg University, Institut für Europäische Kunstgeschichte; Ivana Lemcool, Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet; Matko Matija Marušić, Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu; Miriam Oesterreich, Technische Universität Darmstadt Mode & Ästhetik; Dijana Protić, Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet; Nirvana Silnović, Medieval Studies Department, Central European University; Olga Špehar, Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet; Danijela Tešić-Radovanović, Univerzitet u Prištini, Kosovska Mitrovica, Filozofski fakultet, Odelenje za istoriju umetnosti; Nadezhda N. Tochilova, St. Petersburg Architectural College; Milena Ulčar, Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet; Ljubica Vinulović, Univezitet u Beogradu, Filozofski fakultet; Branka Vranešević, Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet.

Kratki sadržaj: Zbornik sadrži eseje iz različitih područja humanističkih i društvenih znanosti koji se bave snagom i značenjem slika i vizualnog u kontekstu migracija ideja, znanja, umjetničkih djela i simbola kroz prizmu postkolonijalnih u kulturalnih teorija, i to od antike do danas. Kompleksno pitanje migracija u vizualnoj umjetnosti involvira ne samo umjetnost, nego i mnoga područja humanističkih i društvenih znanosti. Zbornik se ne bavi samo snagom slika i njihovom ulogom u migracijama vizualne kulture, nego to pitanje stavlja u kontekst globalnih promjena i njihovim narastajućim utjecajem  u svijetu tzv. društvenih medija. Interdisciplinarne teme o kojima diskutiraju autori u zborniku su Zapadni Balkan – Migracije i kulturni transfer; Migracije i Cross-cultural Communication, Migracije ideja i koncepata, Migracije umjetničkih djela, i Migracije simbola.

 

Zbornik je objavljen u digitalnom formatu, na web stranici:

 

https://e-knjige.ff.uni-lj.si/znanstvena-zalozba/catalog/book/122

 

Izvor: http://www.ffst.unist.hr/objavljen-je-zbornik-migrations-in-visual-culture/

 

 

Odgovori