Predstavljanje knjige „Legenda o Mariji Magdaleni“

Predstavljanje knjige „Legenda o Mariji Magdaleni“ – pripremljene na temelju glagoljičnoga Žgombićeva zbornika iz 16. stoljeća – bit će u petak, 14. prosinca 2018. u 18 sati u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

 

 

Društvo prijatelja glagoljice, Odjel za hrvatsko glagoljaštvo

 

Predstavljanje knjige LEGENDA O MARIJI MAGDALENI

 

Petak, 14. prosinca 2018. u 18:00 sati, Dvorana Jure Petričevića, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

 

Legendu o Mariji Magdaleni pripremila je iz glagoljičnoga Žgombićeva zbornika iz 16. st. akademkinja Anica Nazor. Žgombićev je zbornik jedan od najzanimljivijih srednjovjekovnih glagoljičnih zbornika i jedan od najvažnijih izvora za istraživanje hrvatske srednjovjekovne književnosti i jezika. Danas se čuva u Arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. U knjizi Legenda o Mariji Magdaleni svaki faksimil stranice izvornoga glagoljičnoga teksta prati transkripcija na latinici. Za lakše razumijevanje srednjovjekovnoga jezika na kraju se teksta nalazi i opširan rječnik.  Legendu je oslikala slikarica Vjera Reiser, a knjigu uredio Zlatko Rebernjak u sklopu knjižnog niza Riječju i slikom. Izdavači su ITG d.o.o. za izdavačku i grafičku djelatnost i Privatna umjetnička gimnazija s pravom javnosti iz Zagreba 2016. godine.

 

O knjizi će govoriti:

prof. dr. Mateo Žagar

dr. sc. Vesna Badurina Stipčević

likovni kritičar Stanko Špoljarić

akademkinja Anica Nazor

 

U umjetničkom dijelu programa predstavljanja knjige nastupit će mezzosopranistica Kristina Repar i Dubravko Ćepulić Polgar, crkveni i koncertni orguljaš.

 

Izvor: http://www.matica.hr/zbivanja/predstavljanje-knjige-legenda-o-mariji-magdaleni-2622/

 

 

Odgovori