Historiografska misao dana – Vjeran Katunarić: “Prema shemi afektivnog govora, žrtve su hrvatske, a zločinci srpski”, što je “logička i analitička pogreška i pljuska cjelokupnoj društvenoj i humanističkoj znanosti”

“Prema shemi afektivnog govora, žrtve su hrvatske, a zločinci srpski. Tako se imena naroda premještaju u manihejske, crno-bijele kategorije. Ne samo da je to logička i analitička pogreška i pljuska cjelokupnoj društvenoj i humanističkoj znanosti (prema nekim naznakama loše im se piše u skoroj budućnosti)…. Otprilike se ista scena perpetuira u Srbiji.”

 

—-

 

Glas Slavonije

 

Magazin

 

USPOREDNI INTERVJU

 

Vjeran Katunarić: Populizam je nužan pratilac i desne i lijeve politike

 

  1. prosinca 2018.

 

DR. SC. VJERAN KATUNARIĆ, PROFESOR NA ODJELU ZA SOCIOLOGIJU SVEUČILIŠTA U ZADRU, OVOGODIŠNJI DOBITNIK DRŽAVNE NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO U PODRUČJU DRUŠTVENIH ZNANOSTI

 

(…)

 

“U Hrvatskoj, pak, imigracijski potencijal još je slab i migrantskom prijetnjom još se ne može zastrašiti društvena većina. Stoga hrvatska krajnja desnica produbljuje stare nacionalne rascjepe koji su se nakon pauze ponovo produbili u vrijeme Domovinskog rata. Žarišta prodora te političke opcije su komemoracija žrtvama Domovinskog rata, u kojima ima malo kulturno-umjetničke artikulacije, a mnogo prjetećih poruka. Prema shemi afektivnog govora, žrtve su hrvatske, a zločinci srpski. Tako se imena naroda premještaju u manihejske, crno-bijele kategorije. Ne samo da je to logička i analitička pogreška i pljuska cjelokupnoj društvenoj i humanističkoj znanosti (prema nekim naznakama loše im se piše u skoroj budućnosti) nego i sramota za tobožnje kršćane (molim vas, gdje se u Novom zavjetu pojedini narodi označuju kao zločinci ili žrtve?). Otprilike se ista scena perpetuira u Srbiji. I cilj je isti. To nije od pomoći ljudima koji su doista stradali u ratu, kao što ni o žrtvama tranzicije nema ni govora (jer taj rat protiv radnika vode ‘više sile‘ tobožnjih ekonomskih zakona, što pripada u fetišizam, a ne u znanost). Cilj je učvrstiti nedemokratsku vlast (dobiti izbore ispada početak i kraj demokratskog čina, bolje reći političkog spektakla).”

 

(…)

 

Cijeli intervju dostupan je na poveznici:

 

http://www.glas-slavonije.hr/383413/11/Vjeran-Katunaric-Populizam-je-nuzan-pratilac-i-desne-i-lijeve-politike

 

 

Odgovori