Poziv: Red History Museum – Muzej crvene povijesti u Dubrovniku

Muzej crvene povijesti u Dubrovniku, čije je otvorenje planirano za proljeće 2019. godine, upućuje poziv za slanje fotografija i priča vezanih uz njih, razglednica i pisama, kako bi i svi zainteresirani mogli sudjelovati u “izgradnji ovog muzeja o socijalističkoj povijesti Hrvatske”.

 

 

O MUZEJU CRVENE POVIJESTI

 

Muzej crvene povijesti je umjetnički, povijesni i istraživački projekt koji za cilj ima na jedinstven način prikazati povijest socijalizma u Hrvatskoj.

 

​On ne daje konačni sud, ako se uopće takav sud može dati, već želi postati polazna točka za sve svoje posjetititelje u njihovom vlastitom istraživanju o navedenoj temi.

 

Kroz najnovije multimedijalne i interaktivne tehnologije, promišljanje prostora i predstavljanje tematike na jedan nov način želimo probuditi zanimanje kod posjetitelja te stvoriti ozračje kritičkog razmišljanja i proučavanja.

 

Multidisciplinarnim pristupom temi, sadržaj projekta je uobličen u stalni izložbeni postav, povremene izložbene postave koji će obrađivati točno određene teme, besplatnu knjižnicu za sve one koji žele sami produbiti svoje znanje vlastite povijesti, predavanja, radionice, filmske projekcije te jedan mali kutak za druženje i razmjenjivanje ideja.

 

POZIV – ZAJEDNO ZABILJEŽIMO POVIJEST

 

#naša socijalistička povijest

 

Povijest ne čine samo predmeti, događaji ili vladari nekog razdoblja, povijest također čine svi oni ljudi koji ne dospiju do novinskih naslova ili na stranice enciklopedija, njihov svakodnevni život i sjećanja jednako su bitan dio povijesti kao i ratovi, velika znanstvena postignuća ili politički odnosi tog razdoblja.

 

Stoga, pozivamo vas da i vi sudjelujete u izgradnji ovog muzeja o socijalističkoj povijesti Hrvatske – pošaljite nam svoje fotografije: s godišnjeg odmora, proslave rođendana, odlaska na vojni rok, vjenčanja, iz školskih dana, slike svoga doma, auta ili grada. Ako se sjećate pošaljite nam uz te fotografije mjesto i godinu nastanka, što i/ili tko je na slici, a ako imate i neku zanimljivu priču uz fotografiju i nju pošaljite.

 

Najbolje fotografije i priče bit će izložene u muzeju u sklopu zadnje cjeline postava nazvanog ”Socijalizam u sjećanju”, a sve koje ne nađu tu mjesto objavit ćemo u Facebook i Instagram galeriji muzeja #našasocijalističkapovijest .

 

​Fotografije i priče šaljite na mail adresu: info@redhistorymuseum.com

 

NALAZIMO SE

 

…u sklopu Tvornice ugljenografitnih proizvoda – TUP. Tvornica je jedan od ključnih spomenika socijalističkog perioda grada Dubrovnika. Osnovana je 1953. u jeku industrijalizacije i socijalističkog obnavljanja države, bila je predvodnik industrije grada Dubrovnika, a pri raspadu Jugoslavije, pomagala je hrvatskim braniteljima proizvodeći i popravljajući oružje potrebno za obranu i borbu za neovisnost.

 

https://www.redhistorymuseum.com/

 

https://www.facebook.com/redhistorymuseum/

 

Odgovori