Tvornice straha – difamacija kao politička praksa / Tribina u sklopu HRFF-a

U sklopu 16. Human Rights Film Festivala, Documenta– Centar za suočavanje s prošlošću organizira javnu tribinu posvećenu problemu blaćenja neistomišljenika i verbalnog nasilja u javnom prostoru. Tribina će se održati u srijedu, 5. prosinca, u kinu Europa (dvorana Müller), Varšavska 3, s početkom u 20 sati.

 

Na tribini će govoriti Nina Čolović, Vesna Kesić, Dr. Martin Previšić, Marko Stričević i Hrvoje Zovko.

 

Tribinu će moderirati Dr. Boris Stamenić, Documenta, koordinator programskog područja „Kultura sjećanja“.

 

Više informacija o sadržaju tribine možete pronaći u nastavku.

 

 

Suvremena javna komunikacija u Hrvatskoj i svijetu snažno je obilježena difamacijom odnosno blaćenjem neistomišljenika. Plasiranje izmišljenih priča ili pikanterija iz privatnog života s ciljem narušavanja ugleda osobe ili omalovažavanja cijelih društvenih skupina posebno je rašireno u virtualnom prostoru. Raširenost blaćenja u suvremenoj (virtualnoj) komunikaciji ilustriraju globalno popularne novotvorenice poput fake news ili internet troll; pojmovi koji su u kratko vrijeme ušli u svakodnevnu upotrebu širom svijeta. Fenomen difamacije je prepoznat, no pitanje je kako ga spriječiti, dok o posljedicama sveprisutnog blaćanja na političku kulturu i društvo u cjelini možemo tek nagađati.

 

Tribina u sklopu HRFF-a posvećena je fenomenu difamacije kao političke prakse. U razgovoru sa sugovornicima/ama želja nam je publici približiti fenomen difamacije iz tri različite (vremenske) perspektive. Uvodno, pozabavit ćemo se pitanjem usporedivosti suvremenog fenomena difamacije s ranijim razdobljima povijesti, odnosno pitanjem što difamaciju danas, gledanu kao političku praksu, razlikuje od politički motiviranog blaćenja u prijašnjim epohama. U nastavku tribine posvetit ćemo se pitanju tko politički profitira od difamacije te u kojoj mjeri difamacija zaista predstavlja ciljanu političku praksu. S našim gošćama i gostima porazgovarat ćemo i o posljedicama difamacije na komunikacijsku i političku kulturu odnosno na društvo u cjelini. Za kraj otvorit ćemo pitanje kako se boriti protiv difamacije s ciljem izgradnje boljeg i humanijeg društva.

 

Sudionici tribine:

 

Nina Čolović (Srpsko narodno vijeće)

 

Vesna Kesić (publicistkinja i aktivistkinja)

 

Dr. Martin Previšić (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet u Zagrebu)

 

Marko Stričević (Hrvatska radio televizija)

 

Hrvoje Zovko (Hrvatsko novinarsko društvo)

 

Moderator tribine: Dr. Boris Stamenić (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću)

 

Izvor: https://www.documenta.hr/hr/tvornice-straha-difamacija-kao-politi%C4%8Dka-praksa-tribina-u-sklopu-hrff-a.html

 

https://www.facebook.com/DocumentaZagreb

 

Odgovori