Šibenik.IN: Taman kad smo doznali da su u Jasenovcu služili odličnu juhu, šibenski antifašisti nakratko prekinuli promociju

Promociju kontroverzne knjige ‘Radni logor Jasenovac’ Igora Vukića u četvrtak u Gradskoj knjižnici na nekoliko su minuta prekinuli šibenski antifašisti. Kako organizatori i dio posjetitelja nisu dali Zoranu Restoviću, predsjedniku Udruge antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije, da pročita imena Šibenčana pogubljenih u Jasenovcu, antifašisti su uz negodovanje ostatka publike izašli iz multimedijalne dvorane knjižnice.

Šibenski antifašisti odlučili su se na ovu akciju zgroženi činjenicom da Igor Vukić u svojoj knjizi relativizira ustaške logore u Jasenovcu i to masovno stratište opisuje kao mjesto ugodno za život, u koji su logoraši skoro pa odlazili na godišnji odmor.

Tako smo u prvoj rečenici predstavljanja knjige čuli da se u Jasenovcu radilo samo do podne, a katkad do podne i pol. Logoraši su za okrepu dobivali raznorazne povrtne juhice, a katkad je bilo i onih od goveđih kostiju. Tu i tamo uprava logora bi servirala logorašima i nešto konjetine.

– Dopustite mi da pročitam imena Šibenčana pogubljenih u Jasenovcu – odjednom se iz drugog reda gledališta digao Restović, ali to je sve što je uspio reći.

Nakon toga nastala je dvominutna prepirka i naglašavanje, koje je lako moglo prerasti u ozbiljniji incident da antifašisti nisu napustili knjižnicu.

Predavanje je tako nastavljeno dalje.

U publici nije bilo niti jednog istaknutijeg člana HDZ-a i SDP-a, a od viđenijih političara bio je tu Goran Grguričin i Milorad Mišković Casper, kao i bivši saborski zastupnik Ivan Ninić.

To i ne čudi, jer su se manje-više svi ogradili od ove promocije pa čak i sama Gradska knjižnica.

 

Izvor: https://www.sibenik.in/knjige/taman-kad-smo-doznali-da-su-u-Jasenovcu-sluzili-odlicnu-juhu-sibenski-antifasisti-nakratko-prekinuli-promociju/100313.html

 

Odgovori