Petar Macut, „Ustaška mladež: povijest organizacije koja je brinula o podmlatku Ustaškog pokreta“

Izdavač Despot Infinitus objavio je 2018. godine knjigu povjesničara Petra Macuta „Ustaška mladež: povijest organizacije koja je brinula o podmlatku Ustaškog pokreta“. O Ustaškoj mladeži ove je godine knjigu objavio i povjesničar Goran Miljan, “Croatia and the Rise of Fascism: The Youth Movement and the Ustasha During WWII”, o kojoj smo već obavijestili na portalu.

 

 

Petar Macut

 

Ustaška mladež

 

Ustaška mladež bila je ambiciozno osmišljena, dobro ustrojena i čvrstom rukom vođena omladinska organizacija Ustaškoga pokreta. Sve prednosti i mane totalitarnoga ustroja Nezavisne Države Hrvatske, kao i njezine političke sudbine, jasno se vide i iščitavaju iz njezina djelovanja.

 

Početni mjeseci sa sobom su donijeli nesigurnost i neizvjesnost zbog nepoznavanja jasnoga političkog smjera i nedostatka prakse i procedure koje su nove ustaške vlasti željele uvesti. Takvo previranje sasvim je očekivano i normalno. Unatoč tomu, odmah je od početka bila jasna volja vlasti da se mladež odgaja i da radi u duhu novoga poretka. Ustroj radne službe mladosti i vojne prednaobrazbe početni su institucijski napori organiziranja mladeži u djelatne postrojbe kojima je glavni zadatak bio rad i priprema za vojnu službu. Međutim, takvim ustrojem ostala je upitna ideološka indoktrinacija koja je morala uslijediti i bila je preduvjet korjenitoj primjeni ustaške ideologije u društvo Nezavisne Države Hrvatske.

 

Osnutkom Ustaške mladeži kao dijela Ustaškoga pokreta koji će biti zadužen za sveobuhvatni odgoj i brigu o muškoj i ženskoj mladeži od 7. do 21. godine u srpnju 1941. godine, Ustaški pokret omogućio je provedbu sljedećih ciljeva:

 

– indoktrinirati cjelokupnu mladež ustaškom ideologijom;

 

– izabrati sposobnije pripadnike organizacije i pripremiti ih za preuzimanje voditeljskih dužnosti u Ustaškoj mladeži;

 

– sve pripadnike muške Ustaške mladeži osposobiti za djelatno sudjelovanje u vojnim naporima NDH-a;

 

– ženske pripadnice Ustaške mladeži odgojiti u duhu poslušnosti i za ulogu budućih majki i odgojiteljica;

 

– temeljitim i sveobuhvatnim odgojem pripadnika Ustaške mladeži osigurati transfer vrijednosti ustaške ideologije i politike na sljedeću generaciju te

 

– osigurati apsolutnu vlast i poslušnost Poglavniku NDH-a kao jedinomu autoritetu i nositelju suvereniteta hrvatske države.

 

 

Uzimajući u obzir kontekst nastanka, trajanja i nestanka NDH-a, čiji se politički život poklopio s vrhuncem Drugoga svjetskoga rata, o organizaciji Ustaške mladeži može se zaključiti da je ona izvršila svoj zadatak. Organizirala je najveći mogući broj pripadnika i pripadnica Ustaške mladeži, osigurala je nekoliko tisuća dužnosnika koji su tu istu mladež trebali voditi, provodila je sve direktive iz jednoga središta efikasno ih distribuirajući prema svim ograncima organizacije, osiguravala je sve potrebne sadržaje i nacrte za njihov odgoj te se trudila, u skladu s mogućnostima vremena u kojemu je djelovala, provesti sve upute i smjernice Glavnoga ustaškog stana na čelu s poglavnikom Antom Pavelićem.

 

Iz rezultata istraživanja ove knjige jasno se vidi razlika između zamišljenoga nacrta i provedene organizacije Ustaške mladeži, kao i njezin administrativni ustroj. Svaki dio te složene i uspješne organizacije zaslužuje poseban osvrt i detaljniji opis, uz nadu da će se u budućnosti otkriti zasada nepoznati dokumenti koji će nam pomoći u detaljnijoj rekonstrukciji ove organizacije.

 

 

SADRŽAJ KNJIGE:

 

Uvod

 

Mladež od 10. travnja do 12. srpnja 1941. godine

 

Travanjske manifestacije hrvatske mladeži

 

Radna služba mladosti i vojna prednaobrazba

 

Organiziranje mladeži izvan Zagreba

 

Mladež i novi duh: čišćenje knjižnica

 

Završetak školske godine 1940./1941.

 

Posljednje pripreme za osnutak Ustaške mladeži

 

Osnutak Ustaške mladeži 12. srpnja 1941. i njezino djelovanje do kraja godine

 

Intenzivan rad od početka

 

Rad i razvoj Ustaške mladeži od 1942. do 1945. godine

 

Upravno zapovjedništvo i pročelništva

 

Pročelništvo za upravu

 

Pročelništvo za duhovni odgoj

 

Pročelništvo za tjelesni odgoj

 

Pročelništvo za društveni rad (brigu)

 

Radna služba Ustaške mladeži

 

Odjelno upraviteljstvo za vanjske veze

 

Odjel za nadzor Ustaške mladeži

 

Nakladna djelatnost Ustaške mladeži

 

Zaključak

 

Kratice

 

Izvori i literatura

 

Bilješka o piscu

 

 

PRILOZI:

 

POGLAVNIKOVI GOVORI USTAŠKOJ MLADEŽI

 

POPIS DUŽNOSNIKA I DUŽNOSNICA USTAŠKE MLADEŽI

 

 

Izvor: https://despot-infinitus.com/proizvod/ustaska-mladez/

 

 

Odgovori