SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 80. GODIŠNJICE SMRTI DR. ANTE TRUMBIĆA

Povodom 80. godišnjice smrti dr. Ante Trumbića u četvrtak, 22. studenog 2018. s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu (Matice hrvatske 2) organizira se svečana akademija.

Predavanja na svečano akademiji u Velikoj dvorani Matice hrvatske održat će Ante Rendić-MiočevićAnte Trumbić na dalmatinskoj političkoj sceni do početka Prvog svjetskog ratadr. sc. Marinko VukovićArhivska ostavština Ante Trumbića u Arhivu HAZU, i dr. sc. Zdravka Jelaska MarijanDugo zagrebačko razdoblje Trumbićeva života i djelovanja (1923. – 1938.). Učenici Glazbene škole Pavla Markovca oplemenit će svečanu akademiju svojim glazbenim izvedbama.

Ove godine se obilježava 80. godišnjica smrti dr. Ante Trumbića, jednog od naših najistaknutijih političara 20. stoljeća, koji je umro 18. studenog 1938. u Zagrebu. Ante Trumbić je djelovao više od pola stoljeća i pritom obilježivši politički život Splita, Dalmacije, Zagreba i Hrvatske u teškim i bremenitim vremenima. Trumbićeva životna misija bila je očuvanje hrvatskog teritorijalnog integriteta i rješavanje nacionalnog pitanja. U Zagrebu je studirao pravo od 1882. do 1884. godine. U Zagreb se vratio 1923. godine, a tu je živio sve do svoje smrti u svom stanu u Martićevoj 29. Tijekom zagrebačkog perioda života i političkog djelovanja Trumbić se razočarava u prvu jugoslavensku državu, te se postupno približava HSS-u Stjepana Radića. Nakon atentata na Radića i njegove suradnike u beogradskoj Narodnoj skupštini 1928. godine politički se potpuno svrstava uz HSS i novog vođu hrvatskog naroda dr. Vladka Mačeka. U posljednim godinama svog života zalaže se za sve labavije državne veze sa Srbijom uz sve veću samostalnost Hrvatske. Trumbićeva smrt 1938. godine ujedinila je čitavu Hrvatsku, a iz Zagreba ga je na posljednje putovanje u Split ispratilo brojno građanstvo predvođeno kardinalom Alojzijem Stepincem. Trumbićev sprovod u Splitu, s preko 40.000 ljudi, bio je najmasovniji posljednji ispraćaj kakvog je taj grad do tada vidio.

Glavni organizator svečane akademije je Društvo prijatelja kulturne baštine Split, a suorganizatori su Muzej grada Splita, Sveučilišna knjižnica u Splitu, HAZU – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Književni krug Split. Svečana akademija u Zagrebu završni je dio programa obilježavanja 80. godišnjice smrti koja je započela u Splitu znanstvenim skupom i otkrivanjem nove spomen-ploče na Trumbićevoj rodnoj kući 15. studenog 2018.

 

Izvor:

 

http://www.matica.hr/zbivanja/svecana-akademija-povodom-80-godisnjice-smrti-dr-ante-trumbica-2602/

 

 

Odgovori