Žene u crnom: Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru

Žene u crnom će 18. novembra 2018. godine organizovati mirovnu akciju Vukovar – ubijanje jednog grada, u Knez Mihailovoj u Beogradu, od 17h do 18h. Dana, 19. novembra aktivistkinje Žena u crnom će prisustvovati komemoraciji u Vukovaru. Povodom 27 godina od pada Vukovara, podsećamo da je: 25. 8. 1991. godine napadom JNA iz vazduha, sa zemlje i Dunava, počeo „pakao Vukovara“. 19. septembra 1991. veliki broj Beograđana, bacajući cveće pred tenkove, ispratio je Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar. Kao jedan od najsramnijih događaja u istoriji Beograda, prekriven je zavetom ćutanja i poricanja!

Vukovar je 1991. bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Tokom opsade Vukovara počinjen je ratni zločin urbicida i kulturocida – uništeno je istorijsko jezgro grada; Vukovar je postao simbol varvarskog uništavanja gradova u ratu… Ubijeno je više 1000 civila, ranjeno je više od 25000 ljudi, dok je više hiljada bolesnih i ranjenih zarobljenika i zarobljenica prošlo kroz logore u Srbiji. Za zločine urbicida, za osnivanje logora, ubijanje i mučenje hrvatskih zarobljenika/ca u Srbiji još uvek niko nije odgovarao, što ukazuje na kontinuitet nekažnjivosti.

I ove godine obratili smo se nadležnim institucijama (opštinama Zrenjanin i Žitište na kojima se nalazili logori) sa zahtevom da se na mestima stradanja i mučenja u logorima Stajićevo i Begejci postave spomen-ploče, što bi bio doprinos procesu obnove poverenja i pomirenja, kao i uvažavanje dostojanstva žrtava tih logora i njihovih porodica. Naši zahtevi nisu uslišeni, što ukazuje na nedostatak političke volje i moralne odgovornosti u odnosu na zločine počinjene u naše ime. Ovom prilikom podržavamo zahteve trojice hrvatskih građana iz Vukovara koji su ove godine tužili državu Srbiju zato što su bili zatočenici logora Stajićevo i Begejci.

Žene u crnom će nastaviti sa zalaganjem za pravedno i primereno kažnjavanje svih počinilaca ratnih zločina počinjenih od strane srpskih oružanih formacija pred sudovima Republike Srbije. Istina o zločinima počinjenih u ratovima devedesetih godina prošlog veka ne sme da bude sahranjena zajedno sa žrtvama, a njihovi inspiratori, organizatori i izvršioci ne smeju da izbegnu moralnu, političku i krivičnu odgovornost. To je preduslov pravednog mira i regionalne stabilnosti.

 

Beograd, 17. novembar 2018.

 

Žene u crnom

uz podršku Fonda za humanitarno pravo, Beograd

 

Izvori:

 

https://www.facebook.com/events/2312631092112684/

 

https://www.facebook.com/womeninblackserbia/

 

https://www.facebook.com/FHP.HLC/

 

Odgovori