Predavanje Tomislava Galovića „Hrvatski filolog i povjesničar dr. Josip Nagy (1884. – 1981.) u ogledalu arhiva i arhivistike” u Beču

Matica hrvatska Beč poziva u srijedu, 14. studenog 2018. u 20 sati u Hrvatskom centru u Beču na predavanje Tomislava Galovića „Hrvatski filolog i povjesničar dr. Josip Nagy (1884. – 1981.) u ogledalu arhiva i arhivistike. Povodom 100. godišnjice začetka arhivskih pregovora u Beču“.

 

Dr. Josip (Dragutin) Nagy (Pag, 1884. – Zagreb, 1981.) bio je službenik Kraljevskog Državnog arhiva u Zagrebu (1919. – 1926.), profesor Ekonomsko-komercijalne visoke škole u Zagrebu (1926. – 1947.) i ravnatelj Kraljevskog Državnog arhiva u Zagrebu (1939. – 1941.).

 

Dr. sc. Tomislav Galović rođen je 1979. godine u Novoj Gradiški. Studij povijesti upisuje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1998., a zatim na istom fakultetu usporedno studira od 2001. arhivistiku na Odsjeku za informacijske znanosti i od 2004. latinski jezik i rimsku književnost na Odsjeku za klasičnu filologiju. Od 2003. zaposlen je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je 2010. obranom disertacije „Libellus Policorion – Rogovski kartular (diplomatičko-povijesna analiza)” koja je izrađena pod mentorstvom prof. dr. sc. Mirjane Matijević Sokol. Od 2014. uključen je u rad Poslijediplomskog doktorskog studija medievistike Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a od akad. god. 2014./2015. vanjski je suradnik Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2017. drži redovitu nastavu na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (pri Katedri za arhivistiku i dokumentalistiku). Suradnik je Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Zagrebu na projektu „Hrvatska enciklopedija” i „Hrvatski biografski leksikon”, a od 2011. član stručne radne skupine za povijest pri Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Od 2010. obnaša dužnost tajnika i člana Predsjedništva Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti (HNOPZ), krovne strukovne organizacije hrvatskih povjesničara. Od 2014. član je i suradnik Znanstvenog centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo pri Staroslavenskom institutu u Zagrebu, a od 2015. suradnik projekta „Izvori, pomagala i studije za hrvatsku povijest od srednjeg vijeka do kraja dugog 19. stoljeća”.

U svom je dosadašnjem radu iskazao zanimanje za hrvatsku srednjovjekovnu povijest (politička, crkvena, kulturna) i pomoćne povijesne znanosti (paleografija, epigrafija, diplomatika, kronologija, egdotika, heraldika), a posebno proučava latinsku i hrvatsku glagoljičku, ćiriličku i latiničku pisanu kulturu, fenomen glagoljaštva i povijest otoka Krka. U znanstveno-stručnom opusu broji dvije autorske i dvije koautorske knjige, nekoliko uredničkih knjiga i zbornika te tridesetak znanstveno-stručnih članaka. Izvršni je urednik znanstvenog časopisa „Krčki zbornik” Povijesnog društva otoka Krka, član uredništva časopisa „Fontes – izvori za hrvatsku povijest” koji objavljuje Hrvatski državni arhiv u Zagrebu, član redakcije nakladničke serije povijesnih izvora „Monumenta glagolitica Tertii ordinis regularis sancti Francisci in Croatia” / „Glagoljski spomenici Trećega franjevačkog reda u Hrvatskoj”. Sudjelovao je na 50-ak međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova te bio član znanstvenih i organizacijskih odbora. Dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2004. koju dodjeljuje Hrvatski sabor i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

 

MH Tomislav Galovic – Josip Nagy

 

Izvori:

 

https://www.facebook.com/events/313367146183755/

 

https://www.facebook.com/maticahrvatskabec/

 

 

 

 

Odgovori