Predstavljanja časopisa i knjiga izdavačke kuće Meridijani

Na predstojećem Interliberu izdavačka kuća Meridijani predstavit će u srijedu, 14. studenog 2018. novi broj časopisa “Meridijani” i knjige Mladena Tomorada i suradnika “Slavne žene stare povijesti” te Drage Roksandića “Čovjek i prostor, čovjek u okolišu: Ekohistorijski ogledi”.

 

 

Poziv na predstavljanja

 

Na predstojećem Interliberu izdavačka kuća Meridijani predstavit će novi 203. broj časopisa Meridijani, za studeni i prosinac 2018. te dvije nove knjige u našem izdanju: “Slavne žene stare povijesti” autora doc. dr. sc. Mladena Tomorada i suradnika i “Čovjek i prostor, čovjek u okolišu: Ekohistorijski ogledi” autora red. prof. dr. sc. u miru Drage Roksandića.

 

Sva predstavljanja održat će se u srijedu, 14. studenog 2018. na glavnoj otvorenoj pozornici u Paviljonu 6 Zagrebačkog Velesajma i to:

 

– novi broj časopisa Meridijani u 14 sati

 

– knjiga “Slavne žene stare povijesti” u 14.30 sati i

 

– knjiga “Čovjek i prostor, čovjek u okolišu: Ekohistorijski ogledi” u 15 sati

 

 

Mladen Tomorad i suradnici

 

Slavne žene stare povijesti

 

Knjiga prikazuje živote žena u starom svijetu, u državama i civilizacijama starog Istoka, u Egiptu, Grčkoj i Rimu te se uklapa u stremljenja moderne historiografije u kojoj studije roda zauzimaju vrlo zapaženo mjesto. To je prvo djelo koje se bavi položajem i životom žena starog svijeta na spomenutom području pa je njezino objavljivanje važno ne samo za povjesničare i studente povijesti i drugih humanističkih disciplina, već i za širu čitateljsku publiku zainteresiranu za stari svijet i prošlost ljudskog roda.

Knjiga ima pet poglavlja: Stari Istok, Stari Egipat, Grčki svijet, Rimski svijet i Neuobičajena ženska zanimanja, a u biografskim pregledima autori su nastojali prikazati utjecaj svake od obrađenih žena na umjetnost i kulturu (književnost, likovna umjetnost, glazba, film…) od antičkih vremena do naših dana. Tekstovi su popraćeni ilustracijama raznovrsnih spomenika iz brojnih svjetskih muzeja.

Svojevrstan poticaj za pripremu ove opsežne knjige bio je tekst kurikula nastavnog predmeta povijesti koji je kao jednu od tema srednjoškolskih programa povijesti u Republici Hrvatskoj predvidio obradu rodne povijesti.

Urednik knjige je doc. dr. sc. Mladen Tomorad, a recenzenti su izv. prof. dr. sc. Snežana Ferjančić i doc. dr. sc. Vlatka Vukelić.

 

352 stranica

Godina izdanja: 2018.

Meki uvez u boji

Format: 20 x 27 cm

Cijena: 220 kuna (na Interliberu 170 kuna)

 

……………………

 

Drago Roksandić

 

Čovjek i prostor, Čovjek u okolišu: Ekohistorijski ogledi

 

Knjiga sadrži izbor od dvadeset i četiri rada redovitog profesora u trajnom zvanju na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ti su radovi bili objavljeni u Hrvatskoj ili u više drugih zemalja od 1990-ih godina do danas, a posvećeni su, u najširem smislu, problemima prostora i okoliša u povijesti.

U knjizi autor analizira pojam ekohistorije. Zatim u ekohistorijskim ogledima razmatra teme kao što su Dinarski Vlasi/Morlaci od 14. do 16. stoljeća, Dalmatinska zagora u ranome novom vijeku, ličko-krbavski Bunjevci u „dugom“ 18. stoljeću i druge. Tu su i radovi o konfliktnim strategijama u proizvodnji prostora Banske krajine u 18. stoljeću, o bunama 1755. godine, o tome kako čitati Luju Matutinovića i o Matasovićevim inovacijskim doprinosima vojnokrajiškoj historiografiji. Roksandić se bavi i sjećanjima i dokumentima o zagrebačkom Filozofskom fakultetu u poplavi 1964. godine, a slijedi poglavlje o kartografskim konstrukcijama prostora. Zatim se bavi Europom i njezinim višestrukim jugoistočnoeuropskim granicama, pitanjem postoji li još Srednja Europa, destrukcijom Sarajeva 1992. – 1995. u povijesnoj perspektivi i drugim temama. Zadnje poglavlje posvećeno je Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom i projektu Međunarodnog sveučilišnog centra.

Urednica knjige je Petra Somek, a recenzent izv. prof. dr. sc. Hrvoje Petrić.

 

432 stranica

Godina izdanja: 2018.

Tvrdi uvez u boji

Format: 21 x 27 cm

Cijena: 290 kuna (na Interliberu 230 kuna)

 

 

 

 

 

Tekst poziva Interliber 2018.

 

 

 

Odgovori