Ryszard Kapuściński, “Ebanovina – Moj afrički život”

Izdavač Samizdat B92 iz Beograda objavio je 2018. godine prijevod knjige “Ebanovina – Moj afrički život” poznatog poljskog i svjetskog novinara, publicista i književnika Ryszarda Kapuścińskog (1932-2007).

 

 

Rišard Kapušćinjski

 

Ebanovina – Moj afrički život

 

Oblast: Samizdat

Prevod: s poljskog prevela Ljubica Rosić

Broj strana: 260

Pismo: latinica

Povez: meko

 

Rišard Kapušćinjski legendarni je novinar poljske i svetske reportaže, najprevođeniji savremeni poljski pisac, mislilac, pesnik, predavač književnosti na evropskim i američkim univerzitetima, dobitnik brojnih priznanja i nagrada u zemlji i svetu, više puta nominovan za Nobelovu nagradu.

Kritičari u svetu smatraju da je Kapušćinjski uveo reportažu u svet književnosti, stvorio novu književnu vrstu, njegovo pisanje nazivaju „esejizacijom reportaže“ ili „reporterskim romanom“.

Kapušćinjski se godinama pasionirano bavio dalekim i nepoznatim zemljama Trećega sveta. Govorio je da ga radoznalost stalno tera u svet i da ne postoji mesto za koje bi mogao da kaže: „Tu ću ostati“. Putovao je s jednog kontinenta na drugi, iz jedne zemlje u drugu, najviše u Afriku.

U pustinju je odlazio s domorocima, čiji jezik nije razumeo, ali čiji je način života prihvatao. Smatrao je da je poistovećivanje s njima jedini uslov za njegov rad, da s njima treba da „jede i gladuje, da bude deo sveta koji opisuje“, da potpuno uroni u njega. Drugi svetovi su za njega tada nestajali, nije nikome pisao niti je telefonirao.

U knjizi Ebanovina – Moj afrički život vidimo Afriku Kapušćinjskog: ogromnu, beskrajnu, čitav kosmos…  a u njoj su bespomoćni, bosonogi, siromašni ljudi, stanovnici Afrike prema kojima autor, obrazovani Evropljanin, gaji veliko poštovanje. Ne izražava sažaljenje, nema želju da ih podučava, jednostavno pokušava da ih razume, da sazna  više o njima.

U ovim reportažama postoji mnogo zanimljivih podataka koje se odnose na ceo kontinent ili na pojedine zemlje, plemena i ljude. Predstavljeni su običaji, kulture, mentalitet, procesi i promene kao posledica dekonolizacije ovoga kontinenta. Predstavljena je Afrika viđena očima njegovih tamnoputih stanovnika i očima jednog uljeza – belca.

 

Izvor: https://samizdatb92.rs/fbca549e-cba9-4129-bc08-a95a7ba322c2/Ebanovina-Moj-africki-zivot.aspx#.W-KoqkpFzcs

 

 

Ryszard Kapuściński

 

So i zlato

 

Iz knjige Rišarda Kapušćinjskog „Ebanovina – Moj afrički život” u prevodu Ljubice Rosić, izdanje Samizdat B92, 2018.

 

https://pescanik.net/so-i-zlato/

 

 

Odgovori