Izložba “1918. – prijelomna godina u Hrvatskoj”

Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu poziva u nedjelju, 11. studenog 2018. godine u 11 sati na otvorenje izložbe “1918. – prijelomna godina u Hrvatskoj”.

 

 

Otvorenje izložbe “1918. – prijelomna godina u Hrvatskoj”

 

Završetak Prvog svjetskog rata: 11. 11. 1918. u 11 sati potpisano je vojno primirje s Njemačkom u Compiègneu.

 

Točno 100 godina kasnije Hrvatski povijesni muzej ima čast pozvati vas na otvorenje izložbe “1918. – PRIJELOMNA GODINA U HRVATSKOJ”.

 

Prvi globalni sukob poznat kao „Veliki rat“ završio je 1918. godine, uzrokovao je velike ljudske i materijalne gubitke te doveo do urušavanja starih carstava i formiranja novih država, novih geopolitičkih i društvenih odnosa u svijetu.

 

Budući da je za povijesni razvoj Hrvatske godina 1918. bez sumnje prijelomna, ovom se izložbom prvenstveno prezentiraju politička i društvena zbivanja.

 

Hrvatska krajem godine raskida sve državnopravne veze s Austro-Ugarskom Monarhijom i ulazi u novu jugoslavensku zajednicu. Djelovanje hrvatskih političkih stranaka i pojedinaca u zemlji i inozemstvu usmjereno je na rješavanje nacionalnog pitanja. Na području južnoslavenskih zemalja bivše Monarhije formira se krajem listopada Država Slovenaca, Hrvata i Srba. Međunarodno nepriznata, uslijed vanjskih i unutarnjih (ne)prilika, Država SHS ubrzo ulazi u novu zajedničku državnu zajednicu sa Srbijom i Crnom Gorom. Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca proglašeno je u Beogradu 1. prosinca 1918. godine.

 

Mirovna konferencija održana u Parizu 1919. godine nije osigurala trajan mir.

 

Izvor: http://www.hismus.hr/hr/novosti/aktualno/izlozba/otvorenje-izlozbe-1918-prijelomna-godina-u-hrvatskoj/

 

Odgovori