Predavanje „Obnova Muzeja Cluny – korak po korak“

Muzejski dokumentacijski centar u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj poziva Vas na predavanje pod nazivom „Obnova Muzeja Cluny – korak po korak“ koje će održati Michel Huynh, glavni kustos Muzeja Cluny u srijedu 7. studenog 2018. u 11 sati u prostoru Muzejskoga dokumentacijskog centra u Zagrebu.

 

Pariški Muzej Cluny (Musée de Cluny), francuski nacionalni muzej srednjega vijeka, osnovan 1844. godine, smješten je u jedinstvenom monumentalnom kompleksu koji uključuje ostatke galsko – rimske kupelji, veliku nadsvođenu sobu frigidarija i bivšu opatiju Cluny. Kao i brojni hrvatski muzeji, koji su velikim dijelom smješteni u povijesnim građevinama i Cluny je ušao u projekt sveobuhvatne obnove cijeloga kompleksa i samoga postava koji bi trebao biti gotov do 2020. godine.

 

U ovom poznatom spomeničkom kompleksu čuva se zbirka djela koja pokrivaju razdoblje od kraja antike do srednjeg vijeka. Fundus muzeja potječe iz dva izvora: jedan je dio prikupio nekadašnji Muzej francuskih spomenika čiju je građu nakon 1816. godine preuzeo grad Pariz i, s druge strane, sadrži zbirku kolekcionara Alexandrea Du Sommerarda, koji se 1832. godine uselio u ovu građevinu želeći svoju kolekciju smjestiti u autentičan, srednjovjekovni ambijent.

 

Nakon što je 1844. godine muzej otvoren za javnost postigao je velik uspjeh, a njegovo djelovanje, rad, kako na spomenicima u koje se smjestio tako i onaj muzeološki, zapravo nikada nije prestao. Ovoga ljeta za Dan Bastilje na kratko je djelomično otvoren za javnost kako bi se pokazala nova ulazna zgrada kojom je prvi put omogućen nesmetan pristup i osobama s posebnim potrebama, no to je tek dio obnove i proširenja prostora muzeja kojim će se uskoro omogućiti i ulaz u do sada zatvorene dijelove kompleksa.

 

Budući da se veći broj hrvatskih muzeja u posljednjih godinu dana našao na korak do ulaska u slične velike projekte obnove povijesnih građevina u kojima su smješteni iskustvo francuskih kolega prenijet će nam glavni kustos Muzeja Cluny Michel Huynh i to, kako je sam najavio, “korak po korak” do nove etape u životu ovog velikog nacionalnog muzeja. (MDC)

 

O predavaču:

 

Michel Huynh, glavni kustos u Muzeju Cluny, Pariz

 

Od 2007. radi kao kustos u Muzeju Cluny – Nacionalnom muzeju srednjega vijeka, gdje je zadužen za zbirke namještaja, predmeta iz svakodnevnog života, oružje, srednjovjekovne dvorce, povijest muzeja i djela nakon 16. stoljeća kao i aktivnosti vezane za arhitekturu i muzeografiju

 

Od rujna 2003. do prosinca 2006. bio je zadužen za nepokretnu baštinu nacionalnih muzeja u odjelu arhitekture i muzeografije Uprave Muzeja Francuske za Burgundiju, od 1999. do 2003. radio je na inspekciji povijesnih spomenika (prije toga inspektor povijesnih spomenika) u regionalnoj zaštiti povijesnih spomenika, a od 1994. do 1997. vodio je odjela Eksponata Muzeja Louvre u Parizu. Njegov znanstveni interes je područje oružja, predmeti od metala, srednjovjekovni dvorci, povijest muzeja. Istražuje oružje, namještaj i povijest naselja u 19. stoljeću. Posebno je zadužen za izložbe/postav Mač i Putnik u Srednjem vijeku te vodi proces obnove Muzeja Cluny.

 

Izvor: http://www.mdc.hr/

 

 

Odgovori