Predstavljanje knjige Ivane Prijatelj Pavičić “Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija”

Knjigu Ivane Prijatelj Pavičić “Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija” u srijedu, 7. studenog 2018. u 18:30 u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske u Zagrebu predstavit će Zrinka Blažević, Ljerka Dulibić i autorica.

 

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

 

Ivana Prijatelj Pavičić

 

Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija

 

srijeda, 7. studenoga 2018. u 18:30

 

DPUH, Preradovićeva 44

 

Knjiga Ivane Prijatelj Pavičić Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija prvo je sustavno istraživanje povijesti imagoloških predodžbi o umjetnicima Schiavonima u historiografiji od vremena rane renesanse do danas. Analizu povijesnih diskursa i narativa o ovim umjetnicima autorica započinje analizom diskursa o umjetnicima Schiavonima u najrecentnijem razdoblju, odnosno analizom procesa „preslagivanja“ njihovog povijesnog identiteta koji se odvijao tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća (i danas traje). U osvit devedesetih godina prošlog stoljeća je ulaganje u javnu prezentaciju ovih umjetnika kao najuspješnijih Hrvata u povijesti postalo jednim od ključnih elemenata hrvatske državne kulturne politike. (preuzeto iz sažetka)

 

Knjigu će predstaviti Zrinka Blažević (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu), Ljerka Dulibić (Strossmayerova galerija starih majstora HAZU) i autorica.

 

Izdavač: Naklada Jesenski i Turk, 2018.

 

Izvor: http://www.dpuh.hr/

 

 

Odgovori