Znanstveni kolokvij „Podravska republika (1943.-1944.)“

Povodom 75. godišnjice oslobađanja Podravine i uspostave Podravske republike, Povijesno društvo Koprivnica organizira znanstveni kolokvij pod nazivom Podravska republika (1943.-1944.). Slobodni teritorij Podravske republike nastao je u jesen 1943. partizanskim napadima na neprijateljske garnizone i oslobađanjem Novog Marofa, Varaždinskih Toplica, Ludbrega, Koprivnice, Đurđevca, Pitomače. Podravska republika protezala se od obronaka Ivanščice na zapadu do Virovitice na istoku sa središtem u gradu Koprivnici koji je od strane Narodnooslobodilačke vojske oslobođen 7. studenog 1943. Na slobodnom području organizirana je vojna i civilna vlast koja se trudila što više normalizirati život ljudi u ratnim prilikama. Okružena neprijateljskim okružjem NDH i Hortijeve Mađarske, Podravska republika nije se mogla održati kroz duže razdoblje. Na pritisak Nijemaca, početkom 1944. kreće neprijateljska ofenziva „Dubrovnik 2“ i ponovno zauzimanje gradova od strane ustaških i domobranskih jedinica. Vlast u Podravini preuzela je Bobanova Crna legija koja je provodila teror i represiju nad stanovnicima. Tema Podravske republike slabo je istražena u historiografiji. Tijekom kolokvija očekuje se pregled povijesnih i socijalnih zbivanja te memorijalne ostavštine.

Znanstveni kolokvij održat će se u petak, 9. studenog 2018. u Koprivnici.

 

 

Podravska republika naziv je za veće oslobođeno područje koje se protezalo od Ivanščice do Virovitice. U jesen 1943. Narodnooslobodilačka vojska oslobodila je gradove Novi Marof, Varaždinske Toplice, Ludbreg, Koprivnicu, Đurđevac, Pitomaču. Središte Podravske republike bilo je u Koprivnici. Kako se živjelo u tom vremenu, čega su se bojali stanovnici, gdje su bili najžešći sukobi i kako su se neprijatelji obračunavali – odgovore će dati sudionici znanstvenog kolokvija.

 

Izvor: https://www.facebook.com/events/307551133309530/

 

 

Povodom svečanog obilježavanja 75. obljetnice formiranja Podravske republike, u organizaciji Povijesnog društva iz Koprivnice, 9. studenog održat će se znanstveni kolokvij. Na tom znanstvenom skupu u Gradskoj vijećnici Koprivnice, svoje izlaganje imat će nekoliko uvaženih hrvatskih povjesničara iz Koprivnice i Zagreba – Ivo Goldstein, Hrvoje Petrić, Goran Hutinec, Josip Jagić, Antonio Grgić i Milivoj Dretar. Oni će govoriti o povijesti Podravske republike te učesnike upoznati s pojedinostima tog tijela narodne vlasti tokom Drugog svjetskog rata.

 

Povijesno društvo Koprivnica u suradnji sa brojnim antifašističkim udruženjima na području sjeverozapadne Hrvatske, pozvalo je građane da prisustvuju ovom stručnom predavanju. Kako je sjedište ‘Podravske Republike’ od rujna 1943. godine do veljače 1944. godine bilo u Gradu Koprivnici, organizatori kolokvija očekuju velik broj posjetitelja.

 

Izvor: https://www.portalnovosti.com/povjesniari-o-podravskoj-republici

 

 

Odgovori