Projekcija dokumentarnih filmova „Hotel Svitanje“ i „Mrtvi narod“

U srijedu, 31. listopada od 19 sati u Zelenoj dvorani u Zaboku prikazuju se dokumentarni filmovi „Hotel Svitanje“ (o socijalizmu i tranziciji) slovačke redateljice Márije Rumanove i „Mrtvi narod“ (o antisemitizmu i holokaustu) rumunjskog redatelja Radua Judea.

 

 

 

Patnje prošlosti i sadašnjosti

 

U sklopu platforme KineDok prikazuju se filmovi Hotel Svitanje slovačke redateljice Márije Rumanove i Mrtvi narod rumunjskog redatelja Radua Judea.

 

U srijedu, 31. listopada od 19 sati u Zelenoj dvorani u Zaboku u suradnji s platformom KineDok prikazuju se dokumentarni filmovi Hotel Svitanje slovačke redateljice Márije Rumanove i Mrtvi narod rumunjskog redatelja Radua Judea.

 

Slovački gradić Čierna nad Tisou smjestio se u najistočnijoj točci Europske unije, uz samu granicu s Ukrajinom. Nekoć je bio poznat kao Zlatna vrata socijalizma, no ovo nekoć važno čvorište sovjetskih teretnih vlakova sada je zabit u kojoj vlada nezaposlenost. U oronulom Hotelu Svitanje Komunistička partija pokušava ponovno osvojiti vlast, no lokalno stanovništvo brinu neke druge brige: Viktora su kockanje i alkohol vratili u zatvor, pa njegova supruga Veronika mora sama na pogreb njegove majke. Peter je pretio i pokušava razbiti monotoniju i vratiti se u formu. Za to vrijeme Janova žena Gizela je nestala – najvjerojatnije je iz nepoznatih razloga odvedena u Mađarsku. Unatoč tužnim životnim okolnostima, svi se trude ne klonuti duhom i žive u nadi novih prilika. Kamera ih mirno promatra i otvara nam pogled na ograničene živote ljudi koji se trude nositi s novom stvarnošću.

 

Esejistički dokumentarac Mrtvi narod prikazuje čudesnu kolekciju fotografija malog rumunjskog gradića koje je tridesetih i četrdesetih godina snimio Costică Acsinte. Soundtrack se uglavnom sastoji od ulomaka iz dnevnika židovskog liječnika Emila Doriana, a prikazuje ono što fotografije ne mogu: uspon antisemitizma i holokaust u Rumunjskoj, teme o kojima se u suvremenom rumunjskom društvu rijetko govori.

 

Izvor: https://www.kulturpunkt.hr/content/patnje-proslosti-i-sadasnjosti

 

 

Odgovori