Predavanje Anite Buhin: Jugoslavenski socijalizam “sa okusom mora, sa okusom soli”. Mediteranizacija jugoslavenske popularne kulture 1950-ih i 1960-ih

U srijedu, 17. listopada 2018. u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Puli Anita Buhin imat će predavanje „Jugoslavenski socijalizam “sa okusom mora, sa okusom soli”. Mediteranizacija jugoslavenske popularne kulture 1950-ih i 1960-ih“.

 

 

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

 

Prvo javno predavanje u programu CKPIS-a za ovu akademsku godinu održat će se u srijedu, 17. listopada 2018., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Doktorandica Anita Buhin nastupit će s temom Jugoslavenski socijalizam “sa okusom mora, sa okusom soli”. Mediteranizacija jugoslavenske popularne kulture 1950-ih i 1960-ih.

 

Kolektivno otkriće mora u socijalističkoj Jugoslaviji bilo je rezultat političkih, gospodarskih i društvenih procesa tijekom 1950-ih i 1960-ih, a na društveno-kulturnoj razini izrazilo se kroz masovni turizam i popularnu kulturu. Na primjerima triju kulturoloških fenomena – zabavnoj glazbi, televiziji te modnim i životnim stilovima – ovo će se predavanje baviti stvaranjem kolektivne svejugoslavenske slike Jadrana kroz konzumaciju audiovizualnih popkulturnih sadržaja. Pritom je, osim zadovoljenja potreba za zabavom i odmorom, mediteranizacija jugoslavenske kulturne sfere doprinosila i promoviranju Jugoslavije kao mediteranske zemlje sretnih, zadovoljnih, nasmijanih i suncem okupanih socijalističkih građana.

 

Anita Buhin je doktorandica povijesti na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci gdje trenutačno sprema obranu disertacije Yugoslav Socialism “Flavoured with Sea, Flavoured with Salt”: The Mediterranization of Yugoslav Popular Culture in the 1950s and 1960s under Italian Influence. Vanjska je suradnica Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma.

 

Izvor: https://ckpis.unipu.hr/ckpis/dogadanja

 

Odgovori