Nova sezona “Motora mijene”: 1968. godina

Nova sezona čitateljskog kluba “Motor mijene” bavi se tekstovima o revolucionarnoj 1968. godini, onima koji pišu njezini zagovornici (pa i mitolozi), ali i kritičari, bilo da su sudionici vremena ili postšezdesetosmaši. Prvi sastanak zakazan je za utorak, 16. listopada 2018. u 18 sati u Booksi u Zagrebu kada će se razgovarati romanu Gilberta Adaira “Sanjari” (The Holy Innocents, 1988).

 

 

Društvena previranja i učinak vremena

 

Nova sezona čitateljskog kluba Motor mijene bavi se tekstovima o revolucionarnoj 1968., a tema prvog izdanja je roman Gilberta Adaira Sanjari.

 

Nova sezona čitateljskog kluba Motor mijene bavi se tekstovima o revolucionarnoj 1968. godini, onima koji pišu njezini zagovornici (pa i mitolozi), ali i kritičari, bilo da su sudionici vremena ili postšezdesetosmaši.

 

“Šezdesetosmaški Motor mijene predstavlja izbor naslova koji obuhvaća više različitih, pa i suprotstavljenih pozicija, od francuske ‘potrebe za nesputanim uživanjem’ (koje je tražio Cohn-Bendit), preko Vespera kao pripadnika njemačkog RAF-a ili Balestrinija kao kroničara talijanskih Crvenih brigada. Veliki uron ćemo ostvariti čitanjem dijelova Estetike otpora Petera Weissa, monumentalne refleksije o dijalektici povijesti. Zatim skačemo u Čehoslovačku, gdje nije bilo lako naći disidenta koji pod kritikom staljinizma ne podrazumijeva i kritiku socijalizma – ali jedan takav bio je Ludvík Vaculík. Nastavljamo s ponešto zabavnijim i u nas svojevremeno popularnim Josefom Škvoreckým (autorom omiljenog Tankovog prapora tj. Oklopnog bataljona) i njegovom kronikom Praškog proljeća Mirakl. A za grand finale čuvamo zabranjene Mihailovića i Pavlovića te renegata Savića”, najavljuju organizatori.

 

Prvi sastanak zakazan je za utorak, 16. listopada u 18 sati u Booksi kada će se razgovarati romanu Gilberta Adaira Sanjari (The Holy Innocents, 1988.)

 

Kopiju primjerka romana potražite u Booksi.

 

Izvor: https://www.kulturpunkt.hr/content/drustvena-previranja-i-ucinak-vremena

 

 

Dodatne informacije:

 

https://www.facebook.com/Motormijene/

 

https://www.facebook.com/events/415147269015641/

 

 

Odgovori