Reagiranje Josipa Lisca povodom knjige “Srbija i jezički sukob u Jugoslaviji 1967.”

Jezikoslovac Josip Lisac u časopisu Matice hrvatske “Kolo” komentirao je knjigu povjesničara Slobodana P. Selinića “Srbija i jezički sukob u Jugoslaviji 1967.” objavljenu u Beogradu 2017. godine.

 

 

Kolo 2, 2018.

 

Reagiranja

 

Josip Lisac

 

Deklaracija i Predlog za razmišljanje

 

(Uz monografiju Slobodana P. Selinića Srbija i jezički sukob u Jugoslaviji 1967., Institut za noviju istoriju Srbije, Beograd, 2017.)

 

Lako je razumjeti da je monografija Srbija i jezički sukob u Jugoslaviji 1967. važno djelo, a autor joj je Slobodan P. Selinić, djelatnik Instituta za noviju istoriju Srbije. Riječ je, dakle, o povijesnom djelu koje se bavi glasovitim tekstovima, Deklaracijom o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika te Predlogom za razmišljanje. To su napisi nastali u ožujku 1967. godine, najprije Deklaracija a ubrzo i Predlog.

 

(….)

 

Sad se u svojoj knjizi Selinić pomalo čudi kako se Krleža ni najmanje nije ogradio od Deklaracije (str. str. 347), a bio je, kako se zna, njezin važan potpisnik. Bili su također dogovori u Novom Sadu, iako je i jedan Miroslav Krleža bio zapravo protiv njih. Mnogi su Hrvati zatvarani zbog ove ili one riječi, Srbi nisu. Osobito autoru smetaju gledišta Ljudevita Jonkea i Dalibora Brozovića o unitarističkoj opasnosti za hrvatski jezik. Dakako, u središtu su pozornosti Deklaracija i Predlog za razmišljanje. Općenito se može reći da Selinić misli kako su hrvatski političari znali za Deklaraciju, a da joj u tisku nije pružen pravi otpor. Želi biti objektivan, ali puno više razumijevanja ima za Predlog nego za Deklaraciju, mnogo više za srpsku nego za hrvatsku stranu.

 

(….)

 

Dakako, u Selinićevoj knjizi ima i mnogo točnoga i istinitoga, ali i mnogo površnoga, osobito u kazalu imena. Potrebno je stoga da ju upoznaju hrvatski političari, povjesničari, jezikoslovci i pisci. Brojna mjesta vrlo su zanimljiva, osobito npr. riječi Antonija Isakovića koji je nakon potpisivanja Predloga za razmišljanje 1967. isključen iz CK SK Srbije (Selinić, str. 440-446). Svakako tu knjigu treba poznavati.

 

Cijeli tekst dostupan je na poveznici:

 

http://www.matica.hr/kolo/550/deklaracija-i-predlog-za-razmisljanje-28184/

 

 

Odgovori