Polemika Snježane Kordić i Borisa Budena o jeziku

Na portalu Slobodni Filozofski povodom Deklaracije o zajedničkom jeziku polemiziraju lingvistkinja Snježana Kordić i filozof i publicist Boris Buden.

 

 

SLOBODNI FILOZOFSKI

 

Boris Buden      

 

  1. prosinca 2017.

 

Padaj (jezična) silo i nepravdo!

Produktivni paradoks Deklaracije o zajedničkom jeziku

 

Fetiš znanstvene kompetentnosti, koji imaginarni sukob „znanosti“ i „politike“ izmješta izvan realnih socioekonomskih odnosa i historijskog procesa ideološke naturalizacije različitih (pa i jezičnih) praksi, svaki poziv na akciju lišava antisistemskog zahtjeva. Osvrt na ahistorijsko i depolitizirajuće polazište Deklaracije o zajedničkom jeziku, koju je grupa lingvista/kinja i intelektualaca/kinja s prostora bivše Jugoslavije okupljena na projektu „Jezici i nacionalizmi“ javnosti ponudila na potpisivanje početkom ove godine, piše Boris Buden.

 

http://slobodnifilozofski.com/2017/12/padaj-jezicna-silo-nepravdo-produktivni-paradoks-deklaracije-zajednickom-jeziku.html

 

 

Snježana Kordić               

 

  1. siječnja 2018.

 

Reagiranje na tekst Borisa Budena povodom Deklaracije o zajedničkom jeziku

 

Lingvistkinja i autorica knjige Jezik i nacionalizam (2010.) te članica radne grupe koja je u sklopu regionalnog projekta „Jezici i nacionalizmi“ sudjelovala u sastavljanju Deklaracije o zajedničkom jeziku, Snježana Kordić, obratila nam se s reagiranjem na tekst Borisa Budena „Padaj (jezična) silo i nepravdo! Produktivni paradoks Deklaracije o zajedničkom jeziku“, koji smo na našim stranicama objavili 28. prosinca 2017. godine. Njezino reagiranje prenosimo u cijelosti, bez korekcija i intervencija.

 

http://slobodnifilozofski.com/2018/01/reagiranje-na-tekst-borisa-budena-povodom-deklaracije-zajednickom-jeziku.html

 

 

Boris Buden      

 

  1. kolovoza 2018.

 

Šamar, letva, kamen, znanost, jezik

Odgovor Snježani Kordić

 

Donosimo nastavak polemike o Deklaraciji o zajedničkom jeziku. O „znanstvenosti“ polazišta Deklaracije i (ne)političnosti njezine temeljne pozicije, pročitajte u odgovoru Borisa Budena na reagiranje Snježane Kordić na tekst u kojem autor spor oko jezika pozicionira unutar konkretnih političkih, historijskih i ideoloških procesa, a izvan konteksta tzv. znanstvenog polja.

 

http://slobodnifilozofski.com/2018/08/samar-letva-kamen-znanost-jezik.html

 

 

Snježana Kordić               

 

  1. kolovoza 2018.

 

Kratke noge laži (odgovor Borisu Budenu)

 

Donosimo novi prilog raspravi o jeziku, potaknutoj Deklaracijom o zajedničkom jeziku. Lingvistkinja Snježana Kordić odgovara filozofu i publicistu Borisu Budenu na njegov posljednji tekst „Šamar, letva, kamen, znanost, jezik / Odgovor Snježani Kordić“. Odgovor prenosimo u cijelosti, bez korekcija i intervencija.

 

http://slobodnifilozofski.com/2018/08/kratke-noge-lazi-odgovor-borisu-budenu.html

 

 

Odgovori