Igrano-dokumentarna serija “Rat prije rata”

U ponedjeljak, 17. rujna 2018. u 20.05 na HRT1 započinje prikazivanje desetodijelne igrano-dokumentarne serije “Rat prije rata” koja obrađuje raspad Jugoslavije. U igranom dijelu serije bit će rekonstruirani povijesni događaji, a povijesne osobe tumačit će glumci, dok će u dokumentarnom dijelu sugovornici biti sudionici zbivanja te znanstvenici i publicisti.

 

 

Igrano-dokumentarna serija “Rat prije rata” obrađuje raspad Jugoslavije, najdramatičnije razdoblje nakon Drugog svjetskog rata, koje je okončano posljednjim ratom u Europi.

 

Arhivska i memoarska građa nedvojbeno otkriva da je prekrajanje Jugoslavije pomno planirano, baš kao i rat bez kojeg se prekrajanje nije moglo provesti. Osvajačkim planovima srpskih unitarista prethodile su i obavještajno-političke pripreme koje su intenzivno trajale čitavo desetljeće.

 

Brojni politički procesi i događaji iz tog razdoblja ostali su nerasvijetljeni, zbog ratova koji su kasnije uslijedili. Serija “Rat prije rata” rasvjetljava te događaje.

 

Serija snažno naglašenih dramaturških elemenata na trenutke ima obilježja političkog trilera. Serija se ne bavi samo evidentiranjem ključnih događaja, od kojih su neki postali i povijesni, nego nastoji rasvijetliti pozadinu političkih, diplomatskih, obavještajno-operativnih, policijskih i vojnih aktivnosti.

 

U 10 epizoda vidjet ćemo i dvadesetak filmskih rekonstrukcija događaja. Sudionike događaja, od kojih su mnogi povijesne osobe, tumači sedamdesetak poznatih hrvatskih glumaca. U dokumentarnom dijelu serije pojavljuje se i približno toliko sugovornika – neposrednih sudionika, istraživača, znanstvenika i publicista.

 

Neke od tema koje su filmski rekonstruirane: uz čiju je pomoć Tuđman putovao Europom s lažnom putovnicom; je li HDZ osnovan na Plešivici, a ne u NK Borcu na Jarunu; kako je Ivica Račan odbio prijedlog generala JNA da lažira izbore i uvede izvanredno stanje; kako je Josip Perković izbjegao KOS-ovu zamku i uvezao prvi kontingent oružja u Hrvatsku; zašto je Branimir Glavaš u zadnji čas predložio Tuđmana, a ne Šeksa za šefa HDZ-a; kako je hrvatska služba uoči izbora 1990. tražila od Beograda da silom obračuna s oporbom; kako je elitna postrojba iz Lučkog otela generala JNA bez znanja nadređenih; zašto je zaustavljen proboj za Vukovar i tko je Žuti Mrav koji je ušao u napuštene Marince; sadržaj plana čiji je cilj potpuno poraziti Hrvatsku vojsku, a državni vrh na prihvaćanje uvjeta.

 

  1. epizoda POGAŽENA ZAKLETVA TITU

 

Tito bi uskoro trebao proslaviti svoj 88. rođendan. Dok se konzilij liječnika grčevito bori za njegov život, režim skriva od javnosti da je Tito već gotovo tri mjeseca na aparatima. Otkriva to dosje Operativne akcije ‘Centar’, zavedene netom nakon što Tito dolazi u ljubljanski Klinički centar. Dio partijskog i obavještajnog vrha, koji jedini zna da je predsjednik na aparatima i da se više neće probuditi, prigrabljuje sve veću vlast. Netom prije smrti na adresu ljubljanskog nadbiskupa, Alojza Šostara, stiže brzojav da Tito traži sveti sakrament bolesničkog pomazanja. Istodobno, jaka intelektualna opozicijska jezgra, uz izravnu pomoć neprijatelja iz inozemstva, pokušat će doći do vlasti. Jezgru čine – dr. Franjo Tuđman i još petorica hrvatskih nacionalista: Marko Veselica, Petar Šegedin, Vlado Gotovac, Hrvoje Šošić i Ivan Zvonimir Čičak. Otkriva to OA “Most”. Nakon pada komunizma otkriti će se da su najmanje dvojica iz te grupe, godinama surađivala s tajnim službama.

 

Samo nekoliko mjeseci poslije Titove smrti, Udba otvara istrage protiv Franje Tuđmana i Marka Veselice. ‘Pakiranje’ je međutim počelo godinu dana ranije. Tuđmana i Veselicu skupo je stajao i jedan razgovor u restoranu “Fontana” u Gračanima. Prokazao ih je jedan od sudionika sastanka i optužio za osnivanje “užeg rukovodstva hrvatskih opozicionih snaga”. Tek kada je postao predsjednik, Tuđman je saznao njegov identitet. Dok je Udbom upravljala partija, KOS-om je upravljao izravno Tito. KOS sada ostaje bez nadzora i počinje nadzirati civilne strukture. Istodobno obavještajni rat poprima do tada nepoznatu dimenziju.

 

Novac koji su tajne službe osamdesetih ilegalnim putem isisale iz zemlje, dosegnuo je zastrašujuće razmjere. Crni fondovi tajnih službi, pohranjeni u offshore kompanijama neokrznuti su preživjeli promjenu vlasti i spremno dočekali privatizaciju. Većina današnje slovenske i hrvatske industrije, tvrdi jedan od sugovornika, privatizirana je crnim fondovima tajnih službi. Krakovi crnog novca Udbe i KOS-a završavaju u velikim i moćnim gospodarskim sustavima koji su potom otvarali stotine tvrtki kćeri.

 

Scenarist i redatelj: Miljenko Manjkas

Produkcija: Intermedia grupa

 

 

HRT – HTV1 24.09.2018. 20.05

 

  1. epizoda: PORAVNANJE RAČUNA

 

Ožujak je 1981. Titova štafeta, simbol veličanja kulta ličnosti, samo što nije stigla u Prištinu, središte jugoslavenske Autonomne Pokrajine Kosovo. Dočekat će ju prosvjedi kosovskih Albanaca. Savezni vrh pokrajinskom nudi pomoć. Pokrajinski to odbija. Međutim, helikopteri specijalne policije iz Beograda ipak stižu u Prištinu. Brutalno tuku studente po studentskim domovima. Partija uvodi izvanredno stanje. Ishod: 9 mrtvih i više od 250 ozlijeđenih. Svemoćne jugoslavenske tajne službe nikada nisu otkrile idejne začetnike prosvjeda na Kosovu. Zašto?

Istodobno dok policija guši albanske prosvjede, Dobrica Ćosić pokreće peticiju o ugroženosti Srba. Srpski nacionalisti i partijski režim postat će uskoro najbliži saveznici.

Početkom ljeta 1981. nad posttitovskim režimom doslovno se otvorilo i nebo. U Međugorju, malom hrvatskom selu u Hercegovini, djeci se ukazala nebeska Majka. Komunističke vlasti po drugi put uvode izvanredno stanje.

Početkom 1986. u hrvatsku Službu državne sigurnosti stiže informacija:

“Mitropolit Pavle promiče ideje Velike Srbije, zagovara okupljanje srpskih zemalja, zaziva nacionalističkog vođu koji će obnoviti srpsku državu.”

Istodobno s postavljanjem Miloševića na čelo srpske Partije hrvatska centrala SDS-a registrirat će sve češće dolaske srpskih nacionalista iz Srbije u Hrvatsku.

Već u rujnu 1986. vodstvu Partije u Hrvatskoj na stol stiže još jedan tekst neočekivanog sadržaja. Bio je to program za prekrajanje Jugoslavije. Nosio je naziv Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti. Skraćen, Memorandum SANU. Akademici su se desetljećima pitali kako je otkriven sadržaj Memoranduma. Trideset godina poslije o akciji je progovorio i tadašnji šef Službe državne sigurnosti.

 

Izvori i dodatne informacije:

 

https://hrtprikazuje.hrt.hr/461136/hrt-prikazuje/rat-prije-rata-2

 

https://raspored.hrt.hr/

 

https://direktno.hr/direkt/ekskluzivno-pregledali-smo-seriju-rat-prije-rata-u-kojoj-je-prikazano-sve-sto-je-prethodilo-krvavoj-agresiji-na-hrvatsku-133584/

 

 

Odgovori