Izložba “Egipat u Hrvatskoj – hrvatska fascinacija starim Egiptom”

Izložba „Egipat u Hrvatskoj: hrvatska fascinacija starim Egiptom“ bit će otvorena u Muzeju Mimara u Zagrebu od 20. rujna do 14. listopada 2018. godine.

 

 

MUZEJ MIMARA

Izložba „Egipat u Hrvatskoj: hrvatska fascinacija starim Egiptom“

20. rujna – 14. listopada 2018.

 

Muzej Mimara predstavlja izložbu hrvatske fascinacije starim Egiptom.

 

Projekt je ostvaren u suradnji s mnogobrojnim hrvatskim muzejskim i znanstvenim institucijama koji u domenama svog djelovanja istražuju staroegipatsku povijest i umjetnost, te njihov utjecaj i spone s hrvatskom kulturom i društvenim nasljeđem.

 

Autorski koncept doc. dr. sc. Mladena Tomorada daje jedinstven pregled egipatske umjetnosti čuvane u hrvatskim muzejima i privatnim zbirkama. Otkriva spone Hrvatske i dalekog Egipta u okviru tisućljetnog putovanja prezentiranog na šezdeset panoa povijesnog pregleda koji otkriva mnogobrojne poveznice i čarobne načine dolaska egipatskih umjetničkih predmeta na tlo hrvatske zemlje od 1. tisućljeća prije Krista do 21. stoljeća. Bitan dio izložbe podijeljene u dvadesetjednu tematsku cjelinu su knjige hrvatskih znansvenika koje obrađuju temu. Arhivski filmovi prezentiraju različiti društveni kontekst očaranosti Egiptom tijekom 20. stoljeća. U sklopu izložbe, ističe se, i posjetiteljima ponovo otkriva, bogatstvo stalnog muzejskog postava u zbirci starih civilizacija i zbirci stakla koje čuvaju vrijedne predmete starog Egipta.

 

Razgledavajući postav izložbe kroz dva kata Muzeja, posjetitelji mogu istraživati staroegipatsko blago i na digitalnoj platformi na kojoj je dostupno preko četiri tisuće predmeta iz četrdesettri institucije. Ovim putem egiptološka građa otvara se digitalno široj hrvatskoj i svjetskoj javnosti na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

Posjetom Muzeju Mimara sve do 14. listopada građani i turisti mogu doživjeti fascinantan svijet drevne civilizacije i postati ljubitelji starog Egipta.

 

***

 

Digitalna platforma:

http://croato-aegyptica.starapovijest.eu/

 

 

Deplijan izložbe Egipat u Hrvatskoj: Hrvatska fascinacija starim Egiptom

http://www.mimara.hr/downloads/file/sekundarna/Egipat%20u%20Hrvatskoj%20-%20deplijan.pdf

 

 

Izvor:

http://www.mimara.hr/Aktualno/Izložba%20Egipat%20u%20Hrvatskoj%20-%20hrvatska%20fascinacija%20starim%20Egiptom%20_8725

 

 

Odgovori