Duje Jakovčević, “Eduard Ševardnadze. Kratka biografija”

Upravo je objavljena knjiga Duje Jakovčevića “Eduard Ševardnadze. Kratka biografija” (Zagreb: Srednja Europa, 2018, 180 str.).

 

Knjiga predstavlja prvu biografiju sovjetskog ministra vanjskih poslova i gruzijskog predsjednika Eduarda Ševardnadzea objavljenu na hrvatskom jeziku. Autor na temelju analize velikog korpusa građe rekonstruira život i djelovanje Eduarda Ševardnadzea, podijeljeno u četiri cjeline. Prva cjelina posvećena je njegovom podrijetlu, obrazovanju i političkom usponu – najprije do čelnika gruzijske Komunističke partije, a zatim i dolaska na mjesto sovjetskog ministra vanjskih poslova 1985. godine. Drugi dio problematizira Ševardnandzeovu političku djelatnost u svojstvu sovjetskog ministra vanjskih poslova, što uključuje njegov doprinos nuklearnom razoružanju među svjetskim supersilama, povlačenju sovjetske vojske iz Afganistana, ponovnom ujedinjenju Njemačke i izgradnji novog svjetskog poretka temeljenog na suradnji i dogovoru, a ne na suparništvu. U pozadini ovih ostvarenja stajala je sve naglašenija unutarnja kriza sovjetskog sustava. U tom je kontekstu Ševardnadze bio posljednji sovjetski ministar vanjskih poslova. U trećem dijelu autor obrađuje povijesni, politički i društveni kontekst i okolnosti Ševardnadzeova dolaska na mjesto predsjednika neovisne Gruzije, dok u posljednjoj cjelini analizira kontekst Ševardnadzeova odlaska s pozicije predsjednika i okončanje njegove političke karijere u okvirima Revolucije ruža 2003. godine. Autor pritom ne rekonstruira samo Ševardnadzeovu političku djelatnost, već detaljno razrađuje i njegov karakter, prikazujući i način na koji su društvene okolnosti utjecale na njega kao pojedinca, zaključujući kako je Ševardnadze predstavljao ličnost koja se nije samo uključivala u društvene i povijesne procese i promjene, nego ih je umnogome oblikovao.

 

Izvor: https://www.srednja-europa.hr/uncategorized/nova-knjiga-duje-jakovcevic-eduard-sevardnadze-kratka-biografija/#more-862

 

 

Odgovori