Predavanje Mirjane Matijević Sokol “Pisana povijesna svjedočanstva o knezu Branimiru”

Arheološki muzej u Zagrebu poziva na predavanje Mirjane Matijević Sokol “Pisana povijesna svjedočanstva o knezu Branimiru” koje će se održati u četvrtak, 13. rujna 2018. u 18 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, povodom Međunarodnog dana pismenosti.

 

 

PREDAVANJE: PISANA POVIJESNA SVJEDOČANSTVA O KNEZU BRANIMIRU

 

U Arheološkom muzeju u Zagrebu u četvrtak, 13. rujna s početkom u 18 sati bit će predavanje “Pisana povijesna svjedočanstva o knezu Branimiru”, organizirano povodom Međunarodnog dana pismenosti a u sklopu cjelogodišnjeg programa Branimirova godina.

 

Pisana svjedočanstva o hrvatskom knezu Branimiru (879. – 892.) relativno su brojna i vjerodostojna s obzirom na to da se radi o 9. stoljeću. Na prvom mjestu su diplomatička vrela, odnosno pisma papa Ivana VIII. (872.-882.) i Stjepana VI. (885.-891.), zatim epigrafički spomenici, pa poneki trag zabilježen sekundarno u diplomatičkim spisima te nekoliko navoda u srednjovjekovnim narativnim tekstovima.

 

Epigrafički spomenici, odnosno fragmenti dijelova crkvenog namještaja, sačuvali su trajne zapise iz Branimirovog doba na kojima se ime kneza najčešće nalazi u formuli datacije.

 

Čedadski evangelijar sadrži zapis imena kneza Branimira i njegove supruge Maruše koji hodočaste u Akvileju.

 

Engleski kralj Alfred Veliki (871. – 899.), Branimirov suvremenik, u svom je djelu donio granice Branimirove države koju naziva antičkim imenom Dalmacija.

 

Znanstveno-popularno predavanje o pisanim svjedočanstvima o knezu Branimiru održat će dr. sc. Mirjana Matijević Sokol, redovita profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Cjelogodišnji program „Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – povodom 1130. obljetnice godine uklesane uz ime kneza Branimira na oltarnu gredu iz Gornjeg Muća“ – Branimirova godina – ostvaren je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

 

 

Izvori i dodatne informacije:

 

http://www.amz.hr/13482.aspx

 

http://www.amz.hr/

 

http://www.mdc.hr/

 

 

Odgovori