Predavanje Marcina Kłosa – Digitalizacija u poljskim muzejima

Znamo li koju baštinu treba digitalizirati i u kojoj količini? Koji su standardi koje treba primijeniti? Tko je doista zainteresiran za online pristup muzejskim zbirkama? To su samo neka od pitanja na koja će odgovore ponuditi predavanje stručnjaka iz Poljske – Marcina Kłosa pod nazivom „Digitalizacija u poljskim muzejima – pogled s različitih perspektiva“, koje će se održati u ponedjeljak, 10. rujna 2018. u 10 sati u Muzejskom dokumentacijskom centru.

 

Budući da je Ministarstvo kulture RH pokrenulo projekt “Digitalizacije hrvatske kulturne baštine” predavanje stručnjaka iz poljskog muzeja – Muzeum Historyczne Miasta Gdańska (Povijesni muzej grada Gdanjska), približit će nam poljska iskustva, njihovu politiku i praksu digitalizacije kulturne baštine.

 

U Poljskoj ima 643 muzeja od toga 22 muzeja financira Ministarstvo kulture kao nacionalnu baštinu, a sedamnaest je sufinancirano od strane istog Ministarstva. Tri stotine petnaest muzeja financiraju lokalne vlasti dok su 289 privatni muzeji. Za sve te muzeje Narodowy Instytut Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów (Nacionalni institut za muzeje i javne zbirke) koordinira digitalizaciju u okviru vladina programa Culture.pl. Temeljna djelatnost Instituta uključuje: promicanje tehnoloških promjena u procesu digitalizacije zbirki muzeja, obuku i promidžbene aktivnosti, koordiniranje rada na stjecanju, pohranjivanju i pružanju pristupa digitalnim muzejskim zbirkama. Objavljuju se katalozi najboljih praksi za digitalizaciju muzejskih zbirki, organiziraju tečajevi te koordinira rad na pretvaranju analognih podataka o muzejskim zbirkama u digitalni format. Jedan od ključnih ciljeva Instituta jest definiranje standarda za digitalizaciju.

 

Kako bi se prikazala postignuća digitalizacije kulturne baštine u Poljskoj, projekti digitalizacije će na predavanju biti prezentirani prema razinama na kojima se provode: na nacionalnoj, regionalnoj (DigiMuz Intermuseal Digitalization Group), institucionalnoj (Muzeum Historyczne Miasta Gdańska) i korisničkoj. Bit će riječi o prednostima i nedostacima rada stručnih skupina na nacionalnoj razini koje je osnovao Nacionalni institut za muzeje i javne zbirke, kao i o DigiMuz – mreži muzeja, osnovanoj 2009. godine.

 

Muzeum Historyczne Miasta Gdańska ima posebno mjesto u provedbi digitalizacije te će se na predavanju uz organizaciju procesa digitalizacije predstaviti strategija digitalizacije, infrastruktura te korisnička platforma.

 

Predavač će nas upoznati i sa standardima za imenovanje i katalogiziranje slikovnih datoteka, radom na prevođenju i usklađivanju sa SPECTRUM standardom, a predstavit će se i propisi koji prate proces kao i projekti unutar programa Culture.pl, Digital Culture i Digital Poland.

 

Gost predavač, Marcin Kłos, prvo je ime digitalizacije baštine u Poljskoj, stoga vas pozivamo na predavanje kako bi saznali više o uspješnoj praksi koja bi nam svima mogla biti od koristi u našem radu. (MDC)

 

O predavaču:

 

Marcin Klos diplomirao je povijest na Sveučilištu u Gdanjsku. Od 2007. do 2015. zaposlen je u Nacionalnom pomorskom muzeju u Gdanjsku kao kustos zbirki odjela Povijesti brodogradnje, voditelj radne grupe muzeja za digitalizaciju i kreator Digizaurusa te kao voditelj IT odjela. Od 2011. radi kao stručnjak za digitalizaciju u Nacionalnom institutu za muzeje i javne zbirke, a od 2015. do 2016. radio je kao voditelj Odjela digitalizacije u Povijesnom muzeju grada Gdanjska.

 

Bio je predavač na Sveučilištu „Nicolaus Copernicus“ u Toruńu na postdiplomskom studiju konzervacije i upravljanja muzejskim zbirkama (katedra “IT in museums – creation of databases”) te je aktivno je sudjelovao kao voditelj i savjetnik na mnogim projektima digitalizacije kulturne baštine od kojih su najznačajniji projekti „Centralne Muzeum Morskie – Cyfrowe Muzeum Morskie” („Kultura +“ program poljske vlade, Nacionalni pomorski muzej u Gdanjsku, 2012. -2014.) i „Shipwreck Conservation Centre with Studio Warehouse in Tczew – construction of new cultural infrastructure of the National Maritime Museum in Gdansk“ (Nacionalni pomorski muzej u Gdanjsku, 2015. -2016.).

 

Izvor: http://mdc.hr/hr/mdc/publikacije/newsletter/newsletter-28-8-2018/#Predavanje

 

 

Odgovori