History Film Festival u Rijeci

Drugo izdanje History Film Festivala, međunarodnog festivala povijesnih dokumentarnih filmova, održat će se od 5. do 9. rujna 2018. u Rijeci, a na njemu će biti prikazano 37 hrvatskih, 8 europskih i 5 svjetskih premijera filmova iz cijeloga svijeta.

 

U sklopu History Film Festivala 6. i 7. rujna u American Corneru Gradske knjižnice Rijeka (Ogranak Trsat) bit će održana dva predavanja uglednih gošći.

 

Tako u četvrtak 6. rujna u 11 sati imamo priliku slušati Oskarovke Caroline Waterlow i Ninu Krstić s izlaganjem “Umjetnost stvaranja dokumentaraca u eri lažnih vijesti”. Oscarom nagrađene producentice filma ”O.J.:Made in America” Caroline Waterlow i Nina Krstić govorit će o svojim iskustvima u stvaranju dokumentaraca temeljenih na povijesnim događajima i arhivskoj građi. U ovom multimedijskom predavanju one će govoriti o dokumentarnoj formi kao odgovoru na postmodernu eru lažnih vijesti i dezinformacija, te o potrebi za dokumentarnim filmovima koja nikad nije bila veća. Waterlow i Krstić će također govoriti o izuzetnom značaju za očuvanje arhivske građe, vrijednostima istraživačkog rada te stalnog vraćanja povijesnim pričama zbog novih generacija i njihovog razumijevanja povijesti.

 

U petak 7. rujna u 11 sati slijedi pak izlaganje “Žene iza kamere” cijenjene američke snimateljice i redateljice Svetlane Cvetko, odrasle u Rijeci. Svetlana će govoriti o svojim, odnosno iskustvu žene u filmskoj industriji. Uz isječke iz njezinih filmova i najznačajnijih filmova na kojima je radila (Stuntwomen, Yours Sincerely, Lois Weber, Inequality for All, O.J.: Made in America, Miss Representation) Cvetko će govoriti o statusu žene u svijetu filma od početka 20. stoljeća do danas. Jedan dio predavanja posvetit će socijalnim pitanjima kao temi dokumentarnog filma te kako odabrati teme koje su od osobnog, ali i univerzalnog značaja.

 

Filmski kritičar Dejan Dabić će u subotu, 08. rujna u 11 sati na Botelu Marina održati prezentaciju o filmskoj periodici i publicistici s posebnim osvrtom na klasične filmske autore poput Johna Forda, Jean Pierre Melvillea i Claudea Chabrola u fokusu izdavačke djelatnosti.

 

Cijena dnevne ulaznice je 20 kn. Ulaznice možete unaprijed rezervirati na info@historyfilmfestival.com

 

Ulaz na masterclass predavanja je slobodan!

 

 

Izvori:

 

https://www.culturenet.hr/

 

http://historyfilmfestival

 

https://www.facebook.com/historyfilmfestival/

 

 

Odgovori