Josip Bratulić, “Hrvatsko devetnaesto stoljeće. Politika, jezik, kultura”

U izdanju Hrvatske sveučilišne naklade i Državnog arhiva u Pazinu objavljena je 2018. godine knjiga Josipa Bratulića “Hrvatsko devetnaesto stoljeće. Politika, jezik, kultura” u kojoj je sabrano 38 autorovih ranije objavljenih tekstova.

 

 

Josip Bratulić

 

Hrvatsko devetnaesto stoljeće. Politika, jezik, kultura

 

Izdavač: Hrvatska sveučilišna naklada, Državni arhiv u Pazinu

Godina izdavanja: 2018

Broj stranica:

 

HRVATSKO DEVETNAESTO STOLJEĆE – Politika, jezik, kultura akademika Josipa Bratulića sastoji se od tri cjeline: Ilirski pokret i Hrvatski narodni preporod, Nacionalne institucije i Ličnosti. U knjizi je sabrano 38 tekstova ranije objavljenih u časopisima i zbornicima za velike povijesne izložbe u Zagrebu i Splitu. Oni su za ovu knjigu posebno pročitani, neki temeljito prerađeni, drugi s manjim ispravcima ili pak dopunama popravljeni.

 

U prvoj se cjelini razmatraju političke i kulturne ideje i kretanja u Hrvatskoj u 19. stoljeću, pri čemu se podjednaka pažnja posvećuje analizi svih regija unutar Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, obrađuju se temeljne ideje nacionalnoga i kulturnoga kretanja na cijelom njenom području.

 

U drugoj cjelini razmatra se djelovanje stožernih, kulturnih i znanstvenih nacionalnih institucija 19. st., primjerice Matice hrvatske i JAZU, u razvitku pismenosti, uređenju civilnog društva, razvitku političkih ideja, razvitku novinarstva, kulturnoj djelatnosti radnika, gospodarstvu, borbi za hrvatski jezik u Dalmaciji i Istri, te se ističu pojedinci koji su u svim aspektima imali presudnu ulogu.

 

Kroz svoje tekstove također ukazuje na važnost tiskanja knjiga i pokretanje časopisa koji se tiču zbivanja iz razdoblja hrvatskoga narodnog preporoda te razmatra književno i znanstveno djelovanje Pavla Rittera Vitezovića, Šime Starčevića, Ljudevita Gaja, Frana Kurelca, Janka Draškovića, Matije Mesića, Ivana Milčetića, Slavka Ježića, fra Grge Matića i drugih intelektualaca koji su ostavili dubok biljeg na kulturno i povijesno okruženje Hrvatske u promatranom razdoblju (Janko Drašković, Frano Kurelac, Josip Jelačić, Ivan Mažuranić, J. J. Strossmayer i dr.).

 

U trećem dijelu akademik Bratulić usredotočuje se na razmatranje pojedinih ključnih te nekih pomalo marginaliziranih kulturnih, znanstvenih, gospodarskih i političkih djelatnika čija je djelatnost na raznim područjima obilježila svakodnevni život u Trojednoj Kraljevini tijekom 19. stoljeća, primjerice Ivana Kundeka, Ivana Mažuranića, Ante Starčevića, Ivana Despota, Mije Krešića i Ivana Krstitelja Tkalčića.

 

Knjiga ukazuje na autorovu načitanost, njegov osobni stvaralački pogled na hrvatske društvene, kulturne i političke povijesti 19. stoljeća, utemeljen na ozbiljnom razmatranju stručne literature i izvora. Iako nastala kao proizvod dugogodišnjega autorovoga rada, knjiga ima jedinstveno uporište: traganje za hrvatskom teritorijalnom i nacionalnom integracijom tijekom dugog 19. stoljeća.

 

Izvor: http://www.hsn.hr/product/272/hrvatsko-devetnaesto-stoljece-politika-jezik-kultura

 

 

Odgovori