Lazo Starčević, “Protiv zaborava. Dnevničke bilješke 1984-1990.”

Nakladnik Izvori objavio je 2018. godine knjigu Laze Starčevića “Protiv zaborava: dnevničke bilješke 1984.-1990.”. Prethodno je 2011. godine objavljena Starčevićeva knjiga “Protiv zaborava: bilješke iz 1984.” koju su recenzirali Slavko Goldstein i Drago Roksandić.

 

 

 

Lazo Starčević

 

Protiv zaborava: dnevničke bilješke 1984.-1990.

 

Zagreb : Izvori, 2018.

 

398 str.

 

Predgovor: str. 7-8.

 

 

 

Lazo Starčević

 

 

Protiv zaborava: bilješke iz 1984.

 

 

Nakladnik: IZVORI

 

Godina: 2011

 

Stranice: 128

 

Autor je 1984. godine vodio dnevnik gospodarskih, političkih i inih zbivanja, onoga što je on ili doživio ili zamijetio u medijima. Knjiga nije povijesna studija već samo na razini osobne impresije govori o političkoj svakodnevnici toga doba i tamnim oblacima koji su se već javljali na obzoru. Gledano danas, četvrt stoljeća unatrag, knjiga je sjajno svjedočanstvo i podsjetnik o jednom vremenu koje nam sada izgleda kao davna prapovijest. A bilo je to tako – nedavno.

 

 

 

Osamdesetih godina prošloga stoljeća postalo je jasno da je Jugoslavija u krizi. Kriza je najdublje bila politička, ali najvidljivija je bila na ekonomskome planu. Zakon je bio krut, a politička vlast nikako se nije mogla sporazumjeti o potrebnim reformama. Dnevnik Laze Starčevića iz 1984. godine vrlo zorno, precizno i dosta dubinski prikazuje ta nastojanja za reformama.

 

Starčevićev tekst čita se tečno i sa zanimanjem. Zasnovan je na temeljitom poznavanju činjenica, indikativnim zapažanjima pojedinosti i zanimljivim općim zaključcima. Držim da je vrijedna i kao historiografski dokument o jednom našem razdoblju i kao tečno pisano dnevničko štivo.

 

(ulomci iz recenzije Slavka Goldsteina)

 

 

 

———–

 

 

 

Riječ je o uistinu vrijednom dokumentu kulture sjećanja u nas… Impresivno je kako se javno i privatno prožimaju u autorovu rukopisu i kako i jedno i drugo zadržavaju svoj distinktivni kroničarski legitimitet. To ovim zapisima daje posebnu vrijednost… i uvijek iznova se potvrđuju u svojoj dvostranoj vrijednosti: prvo, kao vjerodostojno svjedočanstvo o vremenu u kojemu su nastajali, i drugo, svojim verizmom kao nepatvoreno dramatično iskustvo jedne osobnosti u “dobu krize”.

 

Rukopis je vrlo čitak, lijepo sročen, intrigantan u mnoštvu situacija, asocijacija i poticaja za preispitivanje samog sebe.

 

(ulomci iz recenzije prof. dr. sc. Drage Roksandića)

 

 

Izvor: http://www.izvori.com/knjiga.php?id=477

 

 

Odgovori