Program HRT-a povodom 23. obljetnice Oluje

U nedjelju, 5. kolovoza 2018. u prijenosu posebne emisije iz Knina gostovat će povjesničar Ante Nazor, bit će prikazan dokumentarni film “Oluja na olujama” (2005) i premijera dokumentarnog filma “General i džentlmen” o generalu Petru Stipetiću.

 

 

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

 

Hrvatska radiotelevizija u nedjelju 5. kolovoza na Prvom programu (HRT – HTV1) izravno prenosi svečanost obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti.

 

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja Hrvatska televizija iz Knina će prenositi posebnu emisiju na Prvom i Četvrtom programu. Voditelj i komentator je Branko Nađvinski s gostima, a to su: Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata; Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, zapovjednik 142. drniške brigade u VRO Oluja; Marko Vukasović, zapovjednik Prve pješačke bojne Četvrte gardijske brigade u VRO Oluja i Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane, pripadnik Sedme gardijske brigade u VRO Oluja.

 

Uz reportere Hrvatske radiotelevizije koji će se javljati s mjesta obilježavanja te razgovarati sa sudionicima proslave (Edi Škovrlj, Petar Vlahov i Hrvoje Gunjača) donosimo i reportaže u kojima podsjećamo na povijesne trenutke oslobađanja Hrvatske. U reportaži o Kninu donosimo priču o ljudima koji žive u gradu i onima koji su se ondje doselili, o nekom “novom” mladom Kninu. Novinari koji su pripremili priče o Oluji i Kninu su: Martina Klaić, Ivona Ramadža, Hrvoje Zovko i Nataša Ban. Urednica prijenosa je Ana Jelinić.

 

Izravni prijenos svečanosti obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti gledajte u nedjelju 5. kolovoza na Prvom programu (HRT – HTV1) Hrvatske radiotelevizije od 7.40.

 

https://hrtprikazuje.hrt.hr/454674/obiljezavanje-dana-pobjede-i-domovinske-zahvalnosti-te-dana-hrvatskih-branitelja

 

 

Oluja nad olujama

 

5. kolovoza na HRT3 u 13 sati – dokumentarni film iz 2005.

 

Vojno-redarstvena akcija Oluja zasigurno je jedna od najblistavijih vojnih pobjeda u hrvatskoj povijesti.

 

Tijekom akcije koja je trajala nepuna osamdeset i dva sata oslobođen je Knin i veliki dio do tada zaposjednutog hrvatskog teritorija, a ujedno je omogućen kraj rata na ovim prostorima te mirna reintegracija istočne Slavonije i Baranje.

 

U emisiji ćemo upoznati mnoge ključne aktere ove operacije i saznati neke široj javnosti dosad nepoznate činjenice iz Oluje.

 

Scenarist i redatelj: Ninoslav Lovčević

 

https://hrtprikazuje.hrt.hr/293772/oluja-nad-olujama

 

 

 

Hrvatska radiotelevizija premijerno prikazuje dokumentarni film General i džentlmen

 

Hrvatska radiotelevizija u nedjelju 5. kolovoza na Prvom programu (HRT – HTV1) premijerno prikazuje dokumentarni film General i džentlmen posvećen životu proslavljenog generala Petra Stipetića.

 

Dokumentarni film General i džentlmen kronološki prikazuje njegov život: odrastanje u Ogulinu, vojnu karijeru u Jugoslaviji, zatim prelazak u Hrvatsku vojsku i njegovu ulogu u Domovinskom ratu, te vrijeme nakon rata kada je bio i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske. O životu karizmatičnog generala govore članovi njegove obitelji, najbliži prijatelji i suborci. Film, među ostalim, otkriva što je prethodilo predaji 21. Kordunskog korpusa vojske tzv. RSK. Isto tako, govori o ključnim potezima generala Stipetića koji su doveli do vojnog preokreta na području Banovine tijekom operacija 1995. godine. U Oluji je general Stipetić bio istaknuti zapovjednik sektora Sjever, pod čijim su vodstvom oslobođeni Glina, Petrinja, Hrvatska Kostajnica i Dvor na Uni.

 

Petar Stipetić bio je jedan od zapovjednika koji su stvarali Hrvatsku vojsku i vodio je prvu oslobodilačku operaciju Hrvatske vojske u Zapadnoj Slavoniji 1991. godine.

 

Autor, scenarist i redatelj filma je Hrvoje Zovko, snimatelj je Damir Bednjanec, a montažer Hrvoje Mršić.

 

Dokumentarni film General i džentlmen gledajte u nedjelju 5. kolovoza na Prvom programu (HRT – HTV1) Hrvatske radiotelevizije u 20 sati i 5 minuta.

 

https://hrtprikazuje.hrt.hr/454771/hrvatska-radiotelevizija-premijerno-prikazuje-dokumentarni-film-general-i-dzentlmen

 

 

Odgovori