Muzej ratne fotografije u Zagrebu

U Zagrebu se uskoro otvara muzej ratne fotografije, kao nezavisna inicijativa koja će biti realizirana u suradnji s Muzejom ratne fotografije iz Dubrovnika, Muzejom ratnog djetinjstva iz Sarajeva te drugim sličnim muzejima iz zemlje i svijeta. Prva izložba tematizirat će rat u Hrvatskoj 1991-1995.

 

 

RAT PRIPADA U MUZEJE

 

Četvrt stoljeća nakon rata, vrijeme je da svjedočanstva o ratu stavimo u muzej. Izložba o ratu u Hrvatskoj služit će kao spomenik najljepšim i najgorim ljudskim osobinama kojima smo svjedočili za vrijeme rata.

Znamo da je naivno nadati se da rata više neće biti. Ali, vjerujemo da će ovaj muzej i izložbe u njemu potaknuti ljude na ponovno razmišljanje o destruktivnosti rata i našoj ulozi u njemu.

 

U muzeju će biti izložene fotografije vrhunskih domaćih i svjetskih fotografa, ali i amaterske fotografije običnih ljudi. Vjerujemo da je rat potrebno sagledati iz više perspektiva da bismo shvatili njegovu destruktivnost.

 

Ovaj muzej je nezavisna inicijativa koja će biti realizirana u suradnji s Muzejom ratne fotografije iz Dubrovnika, Muzejom ratnog djetinjstva iz Sarajeva te drugim sličnim muzejima iz zemlje i svijeta. Kustosica prve izložbe je Sandra Vitaljić, a za kreativnu direkciju zadužena je agencija Brodoto.

 

 

Građani uplatili 50,000 kuna za otvaranje muzeja

 

Naši sugrađani poduprli su otvaranje muzeja kroz uplaćivanje više od 50,000 kuna kroz crowdfunding kampanju. Muzej je sredstva prikupljao za postavljanje prve izložbe, na kojoj će uz profesionalne fotografije biti izložene priče i fotografije „običnih“ ljudi iz perioda od 1991.-1995.

 

 

Gdje smo bili ’91?

 

Pošaljite nam e-mailom svoje fotografije i priče! Prva izložba u muzeju ratne fotografije bavit će se razdobljem rata u Hrvatskoj 1991-1995. Uz profesionalne svjetske fotografe, izlagat ćemo i amaterske fotografije i priče iz tog razdoblja.

 

 

Izvor i dodatne informacije:

 

http://imageofwar.hr/

 

https://www.facebook.com/imageofwar/

 

 

Iz medija:

 

https://www.jutarnji.hr/kultura/art/crowdfunding-kampanja-muzej-image-of-war-prikupio-vise-od-50000-kuna-u-15-dana-vrata-otvara-u-srpnju/7504188/

 

https://www.jutarnji.hr/kultura/art/je-li-doslo-vrijeme-da-spremimo-rat-u-muzej-kampanja-za-muzej-ratne-fotografije-u-zagrebu-vec-u-prva-tri-dana-prikupila-vise-od-pola-sredstava/7445601/

 

https://www.jutarnji.hr/kultura/art/danilo-gregovic-advokat-moj-muzej-rata-ustvari-je-kampanja-protiv-rata/7546944/

 

https://www.tportal.hr/kultura/clanak/muzej-ratne-fotografije-od-gradana-prikupio-vise-od-50-tisuca-kuna-foto-20180620

 

http://hr.n1info.com/a307298/Vijesti/Kultura/Crowdfunding-kampanja-za-muzej-ratne-fotografije-u-Zagrebu.html

 

http://www.voxfeminae.net/vijestice-list/hrvatska/item/12640-spremimo-rat-u-muzej-crowdfunding-kampanja-za-novi-muzej-ratne-fotografije

 

https://www.oslobodjenje.ba/o2/kultura/izlozbe/muzej-ratne-fotografije-otvara-se-u-centru-zagreba-374716

 

http://www.balkaninsight.com/en/article/u-hrvatskoj-se-uskoro-otvara-muzej-ratne-fotografije-06-26-2018

 

 

Odgovori