Izložba o Prvom svjetskom ratu ‘I nakon rata – rat’

U srijedu, 1. kolovoza 2018. u 20 sati u Hrvatskom pomorskom muzeju Split otvara se izložba ‘I nakon rata – rat’ kojom će se predstaviti dio zbirke Anđela Miklića, kolekcionara predmeta vezanih uz ratne mornarice koje su plovile i ratovale na Jadranu.

 

 

Izložba privatne zbirke Anđela Miklića „I nakon rata – rat“

 

Hrvatski pomorski muzej Split ove godine obilježava 100. obljetnicu završetka Prvoga svjetskog rata izložbom „I nakon rata – rat“, kojom predstavlja privatnu zbirku Anđela Miklića, strastvenog kolekcionara predmeta vezanih uz ratne mornarice koje su obitavale i ratovale na Jadranu.

 

Izložba „I nakon rata-rat“ sadrži predmete vezane uz Prvi svjetski rat na Jadranu: predmete koji svjedoče o zbivanjima na društveno-političkoj sceni i predmete vezane uz mornarice, ratovanje i život na ratištu, koji su poznati pod nazivom – militaria (hladno oružje, odore upotpunjene originalnim i dokumentarnim fotografijama i crtežima, medalje, plakete, značke kao i predmeti koji su sastavni dio vojne opreme, razni uporabni predmeti–osobni predmeti časnika ili pribor za obavljanje vojničkih zadataka…).

 

Izložba „I nakon rata – rat – počast je svim mornarima koji nikad nisu dočekali sretni završetak rata, prerano odraslim dječacima i ljudima koji nikad više nisu vidjeli majku i oca, suprugu i djevojku, pomorcima koji nikad više nisu zagrlili svoju djecu koja su ih zauvijek čekala da se vrate iz surovog rata. Kroz priču o Prvom svjetskom ratu na Jadranu posvećena je, zapravo, svim pomorcima koji su svojim tijelima popločali dno našeg mora u stoljetnim bitkama koje su se na njemu odvijale, u beskonačnim pokušajima jednih da ga osvoje i drugih da ga obrane.

 

Nažalost, svijet je i nakon Velikog Rata ubrzo opet krenuo u novi rat, a tijekom tri kratka desetljeća i dva svjetska rata ratovale su na Jadranu mornarice 14 država i u njima često isti ljudi u više država i njihovih ratnih mornarica.“

 

Izvori:

 

https://www.facebook.com/HrvatskiPomorskiMuzejSplit/

 

http://www.mdc.hr/

 

https://www.culturenet.hr/

 

 

One comment

Odgovori