Poziv za prijavu radova – „Povijesni lom: 1918. i modernizam”

Institut za povijest umjetnosti poziva na prijavu radova koji će biti objavljeni u tematskom bloku „Povijesni lom: 1918. i modernizam“ časopisa „Život umjetnosti“.

 

 

Institut za povijest umjetnosti

Zagreb

 

Povijesni lom: 1918. i modernizam

 

Poziv za prijavu radova koji će biti objavljeni u tematskom bloku Povijesni lom: 1918. i modernizam u časopisu o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi Život umjetnosti (103-2018), koji pripremamo u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien.

 

 

Povijesni lom: 1918. i modernizam

 

Godina 1918. donijela je kraj Velikoga rata, ali i početak nove epohe – njome je napokon završilo „dugo 19.“ te otpočela povijest 20. stoljeća. U njega je Europa zakoračila s novom političkom kartom: slom starih režima, nastanak novih nacionalnih država, kao i širenje revolucionarnih ideja nakon Oktobarske revolucije, bili su logičan dovršetak procesa otpočelih u 19. stoljeću, no ubrzo se pokazalo da novi poredak ne može jamčiti demokraciju i mir. Borba za kolonijalnu prevlast, gospodarska kriza, jačanje radikalnih ideologija, etnički i klasni konflikti, ubrzo će otvoriti put različitim oblicima represivne, autoritarne vladavine gdje su građanska prava bila ograničena, a manjine trpjele diskriminaciju i progone. Upravo takvo ozračje, međutim, bit će povijesni kontekst široke društvene recepcije i regionalne diseminacije modernizma – avangardni proboji iz predratnog razdoblja ugradit će se u temelje modernističke paradigme, čije će se stilske manifestacije i društvena značenja uvelike usložniti, uključujući i nacionalne i kozmopolitske, i konzervativne i liberalne, i elitne i demokratske vrijednosti.

 

Premda se tumačenje modernizma unatrag posljednjih tridesetak godina znatno proširilo u smislu obuhvaćenih fenomena i razumijevanja njihova društveno-političkog konteksta, obljetnica 1918. prilika je da se napravi još jedan korak dalje u analizi modernističke paradigme – njezinih fenomenoloških heterogenosti i značenjskih proturječja, njezinih stilskih hibridnosti i idejnih fleksibinosti – fokusirajući se na godinu kraja Prvoga svjetskog rata kao prijelomnu za nastanak nove epohe čiji se kraj proglasio možda odviše lako, a čije nasljeđe ne prestaje biti relevantno do danas.

 

modernizam – povijest jednog pojma

modernizam i nacionalizam

modernizam na izložbama

modernizam i spomenici – sjećanje na Veliki rat

modernizam i kriza demokracije

modernizam u rodnoj perspektivi

modernizam i reprezentacija traume

 

Tematski blok dio je projekta My Art is My Reality koji Goethe-Institut Kroatien provodi u suradnji sa socijalnim poduzećem ProPuh, Francuskim institutom, Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te projektom Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a uz podršku Europske komisije, Elysee fonda te fonda EUNIC global, Bruxelles. U okviru istog projekta unutar časopisa Život umjetnosti 103/2018 predstavit će se i radovi ratnog fotografa i umjetnika Wolf Böwiga.

 

Rok za predaju dovršenih tekstova je 10. rujna 2018. godine.

 

Upute za autore i ostale informacije o profilu i standardima časopisa molimo potražite na:

https://zivotumjetnosti.ipu.hr/onama/

 

Izvor: https://www.ipu.hr/article/hr/635/povijesni-lom-1918-i-modernizam

 

 

 

 

Odgovori