Znanstveni skup “Mostir svete Marije na Glavi Otoka”

Znanstveni skup o Samostanu sv. Marije franjevaca trećoredaca glagoljaša u Glavotoku na otoku Krku »Mostir svete Marije na Glavi Otoka« Pet i pol stoljeća duhovnosti, povijesti, kulture i umjetnosti (druga pol. XV. stoljeća – 2018.) održat će se 31. srpnja i 1. kolovoza 2018. godine.

 

 

Znanstveni skup povodom pet i pol stoljeća franjevačkog samostana na Glavotoku

 

U franjevačkom Samostanu svete Marije na Glavotoku, 31. srpnja i 01. kolovoza 2018. godine, održat će se znanstveni skup pod nazivom Mostir svete Marije na Glavi Otoka: Pet i pol stoljeća duhovnosti, povijesti, kulture i umjetnosti.

 

Skup zajednički organiziraju Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša (Samostan svete Marije na Glavotoku), Staroslavenski institut u Zagrebu (Znanstveni centar izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo), Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu (Katedra crkvene povijesti) i Povijesno društvo otoka Krka.

 

Prvog dana, 31. srpnja, između 09.00 i 14.15 sati, održat će se jedanaest izlaganja o raznim temama iz bogate povijesti samostana, redovničkoga života, te djelovanja u njemu. Opće, uvodno izlaganje Mostir svete Marije na Glavi Otoka: Početci i prva desetljeća glavotočkog samostana održat će doc. dr. sc. Tomislav Galović s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, nakon se očekuju izlaganja mr. sc. fra Zvonimira Brusača, dr. sc. fra Izaka Špralja, red. prof. u m. Emina Armana s Muzičke akademije u Zagrebu, dr. sc. Ivana Botice, doc. dr. sc. Antona Bozanića, prof. dr. sc. Franja Velčića, prof. s. Marije Stele Filipović, dr. sc. Joze Vela, dr. sc. Luke Špoljarića, doc. dr. Vinka Kovačića i dipl. ing. el. Jurja Mužine. Nakon serije izlaganja, u 17.00 sati, predviđen je obilazak  arhiva i knjižnica u samostanima franjevaca trećoredaca u Krku i Portu.

 

Drugog dana, 01. kolovoza, između 09.00 i 14.00 sati, održat će se devet izlaganja s područja povijesti arhitekture te kulturne i umjetničke baštine samostana, kao i dva predavanja o suvremenoj službi gostoprimstva, posebno o iskustvima samostana na Glavotoku. Ovom prigodom Izlagat će dipl. povj. umj. i viši stručni savjetnik konzervator Damir Sabalić, prof. dr. sc. Marijan Bradanović, prof. dr. sc. Nina Kudiš, dipl. ing. arh. Branko Orbanić, provincijski knjižničar i arhivar fra Joso Živković, dipl. graf. ing. Velimir Mikac, prof., viši lektor Teo Radić, tajnica Društva prijatelja glagoljice Mirna Lipovac, prof. dr. sc. Darko Žubrinić, prof. dr. sc. Ivica Raguž i župnik u Kloštru Podravskom fra Ivan Široki. Završne riječi, na kraju prijepodnevnoga rada u ime Znanstvenoga odbora i Organizacijskoga odbora, uputit će dr. sc. Ivan Botica i dr. sc. Tomislav Galović, a nakon njih govorit će domaćini gvardijan fra Anto Garić i provincijal fra Ivo Martinović. U 17.00 sati predviđen je obilazak Vrbnika i posjet obiteljskoj vinariji Katunar.

 

Proslava će završiti euharistijskim slavljem na Porcijunkulu, blagdan Blažene Djevice Marije Anđeoske, 02. kolovoza, u 18.30 sati, kojim će predsjedati kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup. Nakon euharistije organiziran je blagoslov barki i brodica.

 

Pozivnica – Plakat – Program:

 

https://www.grad-krk.hr/znanstveni-skup-povodom-pet-i-pol-stoljeca-samostana-franjevaca-trecoredaca-na-glavotoku

 

 

Odgovori