Veliki specijal Večernjeg lista o povijesnim odnosima Hrvata i Židova

„Od prvih židovskih zajednica do genocida i asimilacije, Večernjakovi autori, kolumnisti i brojni historiografi sastavili su pregled povijesnih odnosa dvaju naroda.“

 

Večernji list

 

Hrvati i Židovi  

 

19. lipnja 2018.

 

Večernjakov povijesni specijal na stručan način donosi pregled i analizu povijesnih odnosa Hrvata i drugih naroda. Hrvati i Židovi naslov je ovoljetnog specijala koji tematizira odnos Hrvata prema židovskoj zajednici, ali govori i o Židovima koji su ostavili trag u hrvatskoj povijesti. Ovaj bogati specijal na čak 132 stranice bit će u prodaji od 19. lipnja. za samo 25 kuna.

 

Kao i ostale europske zemlje, i Hrvatska ima židovsku zajednicu s dugotrajnom i bogatom poviješću. Pojedini pripadnici židovske zajednice, tijekom procesa asimilacije, dali su svoj snažan doprinos u formiranju identiteta i ostavštine hrvatskog naroda. Prve su se židovske zajednice u Hrvatskoj pojavile u srednjem vijeku, no proces emancipacije dogodio se tek u 19. stoljeću. Naravno, kad god se govori o povijesti židovskog naroda, ne mogu se zaobići užasni događaji Drugoga svjetskog rata, posebno holokaust, ali i njegove posljedice i proces poslijeratne asimilacije. Usto, važno je spomenuti i istaknute pojedince koji su svojim djelima osigurali mjesto na stranicama hrvatske povijesti.

 

Ignjat Fischer, malo poznati arhitekt koji je uvelike pridonio modernizaciji Zagreba, te Hinko Reš, čovjek koji je spasio čak šest tisuća života, samo su neke od povijesnih osoba čije životopise možete pronaći u specijalu.

 

Ljetni specijal Hrvati i Židovi možete pronaći u prodaji za samo 25 kuna. Ne propustite ovaj edukativni i zanimljivi ekskluzivni magazin Večernjeg lista na čak 132 stranice.

 

Izvor: https://www.vecernji.hr/kultura/veliki-specijal-vecernjeg-lista-o-povijesnim-odnosima-hrvata-i-zidova-1253014

 

Odgovori