Magdalena Najbar-Agičić (prir.), “Zla prošlost. Suočavanje s prošlošću koja opterećuje”

Nakladnik Srednja Europa objavio je u srpnju 2018. godine zbornik radova koji je priredila i s poljskog prevela Magdalena Najbar-Agičić u kojem se “obrađuju pitanja vezana uz politiku povijesti i kulturu sjećanja u nekoliko europskih zemalja: Poljskoj, Litvi, Latviji, Estoniji, Ukrajini, Rusiji i Španjolskoj te na razini Europske Unije”.

 

 

Srednja Europa

 

Magdalena Najbar-Agičić

(priredila i s poljskoga prevela)

 

ZLA PROŠLOST

SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU KOJA OPTEREĆUJE

 

U knjizi se obrađuju pitanja vezana uz politiku povijesti i kulturu sjećanja u nekoliko europskih zemalja: Poljskoj, Litvi, Latviji, Estoniji, Ukrajini, Rusiji i Španjolskoj te na razini Europske Unije. Priređivačica hrvatskoga izdanja pridodala je ovom izboru članaka poljskih i francuskih autora predgovor u kojem objašnjava motivaciju za pripremu knjige i prijevod na hrvatski te iznosi svoja razmišljanja o politici povijesti u Hrvatskoj, općenito o pitanju politike povijesti i kulture sjećanja te o ulozi povjesničara u tome.

 

Tekstovi okupljeni u zborniku odnose se na stanovit način i na teme koje su iznimno aktualne u današnjem hrvatskom društvu, na problematiku politike povijesti i kulture sjećanja, primjerice (pre)imenovanja ulica i trgova, pitanja odnosa prema spomenicima, napose onima iz Drugoga svjetskog rata, kao i općenito odnosa prema novijoj povijesti. Opisujući inozemna iskustva na tom planu, hrvatskoj javnosti ovi tekstovi daju mnoštvo komparativnih perspektiva i predstavljaju poticaj za promišljanje i rasprave o situaciji u Hrvatskoj.

 

Magdalena Najbar-Agičić, povjesničarka, izvanredna profesorica Sveučilišta Sjever u Koprivnici, bavi se hrvatskom poviješću druge polovice XX. stoljeća, kao i pitanjima politike povijesti te udžbenika i nastave povijesti.

 

 

ISBN 978-953-7963-81-1

Meki uvez, 211 str

Cijena: 126,00 kn

 

 

Izvor: https://www.facebook.com/Srednja-Europa-108077195878764/

 

 

Odgovori