Enzo Traverso, “Nova lica fašizma”

Izdavač TIM press objavio je 2018. godine hrvatsko izdanje knjige istaknutog povjesničara Enza Traversa “Nova lica fašizma” (preveo Rade Kalanj), koji “objašnjava fašizam putem istančane komparativne analize fašizma dvadesetog, odnosno njegovih novih lica na početku dvadeset prvog stoljeća”.

 

 

TIM press

 

 

Enzo Traverso

 

 

Nova lica fašizma

 

 

Broj stranica: 168

 

 

Godina izdanja: 2018.

 

 

Jezik izvornika: francuski

 

 

Naslov izvornika: Les nouveaux visages du fascisme

 

 

Prijevod: Rade Kalanj

 

 

Prelistaj uzorak : http://www.tim-press.hr/preuzmi?download_id=366

 

 

Enzo Traverso u knjizi Nova lica fašizma objašnjava fašizam putem istančane komparativne analize fašizma dvadesetog, odnosno njegovih novih lica na početku dvadeset prvog stoljeća. Autor ukazuje na to kako se fašizam preobrazio u promjenjivu ideologiju koja iskorištava društvenu patnju generiranu usred ekstremnog nasilja neoliberalne globalizacije, oživljavajući populistički stil i označavajući neprijatelje.

 

Rođena u kolonijalnoj matrici, islamofobija je danas zapravo strukturirala europske nacionalizme. Za Enza Traversa, postfašistička prijetnja regresivna je reakcija koja se pojavljuje u svijetu razočaranom neuspjehom utopija, koji se hrani lažnim obećanjima o povratku mitskoj prošlosti. Traverso nudi bitno oruđe za prevladavanje ove opasne uporabe povijesti.

 

 

 

Iz recenzija:

 

Knjiga Nova lica fašizma donosi jasne, nove znanstvene alate koji nam omogućuju da učinkovito i potpuno raščlanimo fenomene krajnje desnice i islamskog političkog radikalizma.

 

prof. dr. sc. Tihomir Cipek

 

 

Traversova knjiga važna je kao povijesna analiza, kao znanstveno fundirano upozorenje i kao vrlo odgovorno razjašnjavanje, pa i nužno distingviranje nekih pojmova koji, na žalost, tvore imaginarij našega vremena.

 

prof. dr. sc. Rade Kalanj

 

 

Autor pronalazi i nudi pojam „post-fašizam“, koji za razliku od „neofašizma“ omogućuje analitički valjanije uočavanje kontinuiteta sa starim fašizmom, ali i diskontinuiteta spram njega.

 

prof. dr. sc. Dragutin Lalović

 

 

Ovom knjigom Traverso daje snažan doprinos razumijevanju suvremenih, kako on i u samom naslovu kaže, novih lica (i naličja) fašizma, tj. fašističkog svjetonazora i njegove artikulacije kroz nove desne populističke pokrete.

 

doc. dr. sc. Višeslav Raos

 

 

Izvor: http://www.tim-press.hr/publicistika/enzo-traverso-nova-lica-fasizma

 

 

Odgovori