Hasan Nuhanović, „The last refuge: a journey to Srebrenica“

Iznimno sugestivno djelo Hasana Nuhanovića „Zbijeg: put u Srebrenicu“ prevedeno je 2018. godine na engleski i bit će objavljeno u dva izdanja – „The last refuge: a journey to Srebrenica“ i „The Last Refuge: A True Story of War, Survival and Life Under Siege in Srebrenica“.

 

 

Hasan Nuhanović

The last refuge: a journey to Srebrenica [translated by Mirjana Evtov and Alison Sluiter]

Prijevod djela „Zbijeg: put u Srebrenicu“

Sarajevo: Center for Advanced Studies, 2018

 

Centar za napredne studije sa zadovoljstvom predstavlja publikaciju The Last Refuge: A Journey to Srebrenica autora Hasana Nuhanovića. Knjiga predstavlja engleski prijevod djela Zbijeg: put u Srebrenicu koji su pripremile Mirjana Evtov i Alison Sluiter.

Knjiga predstavlja autorovu autobiografsku ispovijest, odnosno autentično svedočanstvo o dešavanjima oko Srebrenice tokom rata 1992-1995. Autor na vjerodostojan i ljudski upečatljiv način rekonstruira događaje i likove objektivno opisujući slike, pretakajući ih u riječi koje čine siže romana, koji to nije, jer se radi o stvarnim događajima i spada u žanr kreativne dokumentaristike, donoseći priču o traumi ljudi koji su osuđeni na golo preživljavanje, sa svim njihovim vrlinama i slabostima.

Događaji u knjizi uglavnom se odnose na 1992. godinu kada je zapravo počeo genocid u Srebrenici i u drugim istočnobosanskim gradovima, a na koji je tačka stavljena u julu 1995. godine.

Radi se o jednoj od rijetkih knjiga o Srebrenici koja je depolitizirana i koja ne računa na kapital žrtve kao politički kapital, nego računa na elementarno ljudsko iskustvo, zazivajući empatiju koja može proživjeti etičku odgovornost, odnosno ponuditi mogućnost katarze.

 

Hasan Nuhanović je rođen 1968. godine u Zvorniku. Studirao je mašinstvo u Sarajevu, gdje ga je na četvrtoj godini studija prekinuo rat. Zajedno s rodbinom prošao je kroz ratnu golgotu i stradanja u Podrinju, nakon čega su izbjegli u Srebrenicu. Spletom okolnosti, počeo je raditi kao uposlenik UN-a u svojstvu prevodioca u julu 1995. godine, bio je sudionikom stravičnih dešavanja u kojima je ostao bez brata, majke i oca. Autor je više desetina članaka, tekstova o stradanjima u Srebrenici. Također, objavio je knjigu Pod zastavom UN – međunarodna zajednica i zločin u Srebrenici.

 

http://cns.ba/cns-izdanja/the-last-refuge-a-journey-to-srebrenica/

 

 

Hasan Nuhanović

 

The Last Refuge

 

A True Story of War, Survival and Life Under Siege in Srebrenica

 

 

“We went to the mountains of eastern Bosnia to hide from the war. As if a forest could shield you from a war. The war flies, reaches you in a second. It runs through the walls, over the mountains and rivers. It enters your mind, your heart and your soul and refuses to leave . . .”

In 1992, amid growing violence in eastern Bosnia, Hasan Nuhanović and his family were forced to flee their home for the safety of Bosnia’s mountainous countryside. High up in the woods along the Drina River, Hasan and thousands of Bosniak refugees faced freezing nights, deprivation and death, while Serb soldiers covered their retreat with sniper fire and artillery shelling. After many months on the move the Bosniaks battled their way to the town of Srebrenica, their last refuge, under the protection of a small UN force.

When the Bosnian-Serb army laid siege to the town, Hasan’s life once more became a daily struggle for survival. The Last Refuge is a powerful first-hand account of the barbarism of those years leading up to the massacre in Srebrenica; it is also a compelling, action-packed and pertinent story of the life of a refugee and survival and heroism on the frontlines of a bitter conflict.

 

 

HASAN NUHANOVIĆ (b. 1968, Zvornik) is a writer and campaigner for the victims of the Srebrenica genocide in the Bosnian Wars of 1992-95. During the war Nuhanovic offered his services to UN troops as an interpreter. His employment with the Dutch Battalion meant he was saved from the massacre at Srebrenica, while his family were taken away by Serbian soldiers and killed along with 8,000 other Bosniaks. A tireless campaigner for justice, in 2008 he brought a civil case against The Netherlands for its role in the massacre. In 2013 the Supreme Court of the Netherlands ruled in favour of Nuhanovic, setting a precedent in international law.

 

 

https://www.peterowen.com/shop/the-last-refuge-hasan-nuhanovic

 

 

Odgovori