Emisija „Okrugli stol ponedjeljkom“: povodom 200. godišnjice rođenja Karla Marxa

U emisiji „Okrugli stol ponedjeljkom“ u ponedjeljak, 11. lipnja 2018. u 15.15 sati na Trećem programu Hrvatskog radija o tome treba li komemorirati Marxa i koje je njegovo suvremeno nasljeđe i intelektualni utjecaj govori povjesničar Branimir Janković.

 

HRT – HR3 11.06.2018. 15.15 – 16.00

 

 

Okrugli stol ponedjeljkom

 

 

Njemačka je početkom ove godine u svibnju obilježila dvjestotu godišnjicu rođenja Karla Marxa otkrivanjem spomenika filozofu u njegovu rodnom gradu. Spomenik je inače dar Narodne Republike Kine koja se još uvijek službeno poziva na marksističko nasljeđe “diktature proletarijata”.

 

 

I nakon više od 130 godina njegove smrti, Marx ostaje jedan od najkomentiranijih teoretičara u svijetu, te još uvijek izaziva polemike i podjele. Za jedne je prorok koji je predvidio uspon i dominaciju kapitalizma, a za druge teoretičar koji je intelektualno pripremio i legitimirao diktature u Sovjetskom Savezu, Kini, Kambodži i u drugim bivšim komunističkim režimima. Treba li komemorirati Marxa i koje je njegovo suvremeno nasljeđe i intelektualni utjecaj? O tome u emisiji autor i voditelj Jure Vujić razgovara s dr. sc. Branimirom Jankovićem sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

 

https://raspored.hrt.hr/

 

 

http://radio.hrt.hr/najave/okrugli-stol-ponedjeljkom/908/

 

 

Snimka emisije:

 

http://radio.hrt.hr/ep/marx-poslije-marxa/258690/

 

 

 

Odgovori