Predstavljanje knjige Nevena Budaka “Hrvatska povijest od 550. do 1100.” u Zagrebu

Leykam international i Hrvatski povijesni muzej pozivaju na predstavljanje knjige Nevena Budaka “Hrvatska povijest od 550. do 1100.” u ponedjeljak, 11. lipnja 2018. u 13 sati u Hrvatskom povijesnom muzeju, Matoševa 9, Zagreb.

 

 

Predstavljanje knjige “Hrvatska povijest od 550. do 1100.”

 

Leykam international i Hrvatski povijesni muzej imaju čast pozvati Vas na predstavljanje knjige Nevena Budaka “HRVATSKA POVIJEST od 550. do 1100.”.

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 11. lipnja 2018. u 13 sati u Hrvatskom povijesnom muzeju, Matoševa 9, Zagreb.

Radujemo se Vašem dolasku.

O knjizi će govoriti: dr. sc. Trpimir Vedriš i dr. sc. Goran Bilogrivić.

U knjizi se posebna pažnja posvećuje razdoblju tzv. mračnih stoljeća (7.-8.), stvaranju i širenju hrvatskog etničkog identiteta, formiranju političke vlasti Hrvata i njihovom pokrštavanju, društvenom razvitku, crkvenoj organizaciji i kulturi kao iskazu i pokretaču društvenih odnosa. Knjiga se temelji na najnovijim rezultatima na području povijesti i srodnih znanosti. Osim nekim uvriježenim pitanjima hrvatske medievistike, autor se bavi i temama koje su otvorene tek nedavno. Od većine knjiga koje obrađuju sličnu tematiku ova se razlikuje po periodizaciji, napuštajući uobičajene vremenske odrednice zasnovane na dinastičkoj povijesti, premještanju težišta s političke povijesti na društvenu i kulturnu, po drugačijem poimanju i interpretaciji etničkih identiteta, uspostavljanju ravnoteže između obuhvata cjelokupnog hrvatskog povijesnog prostora i isticanja regionalnih razlika te, napokon, po interdisciplinarnosti zasnovanoj na suvremenoj metodologiji autorskog pristupa.

 

Izvor: http://hismus.hr/hr/novosti/aktualno/dogadanje/predstavljanje-knjige-hrvatska-povijest-od-550-do-1100/

 

Budak_HRVATSKA POVIJEST OD 550 DO 1100_Pozivnica

 

https://www.vecernji.hr/kultura/neven-budak-srednji-vijek-bio-je-zlatno-doba-hrvatske-povijesti-1251518

 

 

Odgovori