“Novosti” – Andriana Benčić: Negatore Jasenovca treba kazniti

“Nikakvi novi uvidi, nikakvi novi dokumenti, nikakvi novi popisi žrtava ne mogu izbrisati ustaški koncentracijski logor Jasenovac iz hrvatske i jugoslavenske prošlosti. Riječ je o najsramotnijem dijelu naše prošlosti.”

 

 

 

Portal Novosti

 

Intervjui

4. lipnja 2018.

 

Saša Kosanović

 

 

Andriana Benčić: Negatore Jasenovca treba kazniti

 

 

Smatram da bi se politička elita na vlasti morala znatno odlučnije postaviti prema provokacijama o postojanju poslijeratnog logora u Jasenovcu. Poricanje holokausta i genocida, koliko mi je poznato, regulirano je zakonskim mjerama i kaznama i u EU-u i u Hrvatskoj. Što se treba početi dosljedno primjenjivati

 

 

Nedavno je Javna ustanova Spomen područje Jasenovac izdala zbornik ‘Jasenovac – manipulacije, kontroverze i povijesni revizionizam’, koji urednički potpisuju dr. sc. Andriana Benčić, dr. sc. Stipe Odak i dr. sc. Danijela Lucić, a o kojem razgovaramo sa sociologinjom Andrianom Benčić, zaposlenom u JUSP-u Jasenovac.

 

 

Koji je bio motiv izrade zbornika ‘Jasenovac – manipulacije, kontroverze i povijesni revizionizam’?

Zbog društvene klime u kojoj se, osobito u zadnjih nekoliko godina, nalazi naše i društva koja nas okružuju, odnosno zbog tendencije uvećavanja, umanjivanja, negiranja, relativiziranja ili odbacivanja tragične prošlosti Drugog svjetskog rata i tragične prošlosti Jasenovca, te osobito zbog raznih manipulacija i kontroverzi koje se vrte i neutemeljeno zadržavaju u javnom pa čak i u akademskom prostoru, htjeli smo napraviti zbornik koji će se na znanstveno utemeljen, argumentiran i povijesno odgovoran način uhvatiti ukoštac s nekim od najznačajnijih manipulacija, kontroverzi i povijesnih revizionizama koji okružuju Jasenovac.

 

 

Cijeli intervju dostupan je na poveznici:

 

https://www.portalnovosti.com/andriana-bencic-negatore-jasenovca-treba-kazniti

 

 

Odgovori