Tribina ”Slučaj Gordogan – što se događa u Ministarstvu kulture?”

Uredništvo časopisa Gordogan i prijatelji časopisa s Filozofskog fakulteta u Zagrebu pozivaju na tribinu koja će se održati danas, 5. lipnja 2018. god. u 19.00 sati, u Vijećnici Filozofskog fakulteta. O odluci Ministarstva kulture da nakon četrdeset godina izlaženja obustavi sufinanciranje časopisa Gordogan, o implikacijama zaokreta u odnosu Ministarstva prema časopisima općenito te o ponašanju trenutne administracije u Ministarstvu kulture govorit će Neven Jovanović, Nenad Ivić, Božo Kovačević, Branko Matan, Zvonimir Dobrović, Hrvoje Hribar.

 

U javnim reakcijama na obustavljanje sufinanciranje “Gordogana” govorilo se o kulturnim aspektima odluke Ministarstva (pa je rečeno, na primjer, da se radi o “likvidaciji daleko najvažnijeg i najuglednijeg hrvatskog kulturno-književnog časopisa”, Miljenko Jergović, Jutarnji list, 13. 1. 2018). Mnogi komentatori spominjali su političku narav odluke (“ideološka tiranija”, Branimira Lazarin, Bilten – regionalni portal, 2. 3. 2018).

 

 

Upozoravano je i na činjenicu da je sadašnja administracija ukinula potpore velikom broju drugih časopisa (“nezapamćeni kulturocid”, Boris Postnikov, Novosti, 31. 3 2018). Prema izračunu uredništva Gordogana, godine 2011. kulturni časopisi u papirnatom obliku, bez novina za kulturu, dobili su oko 4.200.000 kn, dok je u 2018. iznos pao na 1.977.000 kn. Ministarstvo za takvu politiku ne daje nikakvo suvislo obrazloženje.

 

 

Udar na Gordogan stavljan je i u kontekst pogubnog odnosa prema filmu, kazalištu i drugim područjima.

 

 

Implicitan zaokret u kulturnoj politici (implicitan, jer nije predstavljen nikakvim javno dostupnim dokumentom, već se mora iščitavati iz odluka Ministarstva) nužno je propitati javnim dijalogom i na temelju argumenata. Zato se organizira ova tribina.

 

 

Osnovne činjenice o “slučaju Gordogan” dokumentirane su na poveznici:

 

https://we.tl/l9UzgHADMT

 

Svi brojevi Gordogana objavljeni u posljednjih desetak godina slobodno su dostupni na portalu časopisa:

 

http://www.gordogan.com.hr/gordogan/

 

Izvor: http://www.ffzg.unizg.hr/?p=9426#more-9426

 

 

 

 

Odgovori