Predavanje Vojislava Martinova “Istarska emigracija u Novom Sadu u međuratnom razdoblju (1918.-1941.)” u Puli

U četvrtak, 7. lipnja 2018., s početkom u 18 sati u Domu antifašista u Puli (Emova 1) održat će se javno predavanje Vojislava Martinova, mag. hist., pod naslovom “Istarska emigracija u Novom Sadu u međuratnom razdoblju (1918.-1941.). Organizator predavanja je Istarsko povijesno društvo u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”, u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti.

 

 

O predavanju:

Nakon završetka Prvog svjetskog rata, jedna od sila pobjednica, Kraljevina Italija, okupirala je te potom anektirala nekadašnji teritorij Austro-Ugarske Monarhije na sjevernom Jadranu. Kolonizatorski odnos prema novopripojenim teritorijima, koji je dodatno zaoštren dolaskom fašista na vlast u Italiji (1922.), uzrokovao je veliku migraciju slavenskog stanovništva iz Julijske krajine, pa tako i iz Istre i Kvarnera. Velik broj emigranata naselio se u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Centar ove emigracije bio je Zagreb, ali je mnogo emigranata bilo i u drugim gradovima Kraljevine SHS. Među njima je bio i Novi Sad, gdje su, čekajući promjenu međunarodne političke situacije i nadajući se doglednom povratku u zavičaj, Istrani razvili bogat društveni, kulturni i politički život.

 

 

O predavaču:

Vojislav Martinov (1981, Novi Sad, Republika Srbija), kustos, povjesničar. Diplomirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Novom Sadu (2009.), a zvanje magistra povijesti stekao je 2011. obranom teme „Eho limenih doboša – izveštaji lista „Politika” iz Vajmarske republike (1930-1934)”. Od 2015. godine je na doktorskim interdisciplinarnim studijama iz humanistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Od 2012. zaposlen kao kustos Zbirke odlikovanja, medalja, značaka, povelja i plaketa, Odjela za suvremenu povijest Muzeja Vojvodine. Suradnik je Srpskog biografskog rječnika (Matica srpska) i Enciklopedije Vojvodine (VANU). Učesnik je međunarodnog studijskog programa „Exhibiting contemporary history“ Europskog kolegija i Sveučilišta u Jeni (2016/2017). Od 2012. surađuje sa Društvom za istinu o NOB i Jugoslaviji, Alternativnom kulturnom organizacijom (AKO) i Udruženjem antifašista Novog Sada. Član je uredništva časopisa „Margina“ iz Novog Sada. Autor je više publicističkih tekstova povijesno-političke tematike.

 

 

Izvor: http://ipd-ssi.hr/

 

 

Odgovori